Germania susține candidatura Bulgariei, Croației și României de a adera la spațiul Schengen, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul german de interne Nancy Faeser, adăugând că nu împărtășește opoziția Austriei față de extinderea zonei de călătorie fără vize.
„Nu pot înțelege poziția Austriei în această privință. Știu că Austria are mari dezbateri interne pe această temă. Vom susține Croația, România și Bulgaria, toate trei”, a declarat Faeser reporterilor înainte de discuțiile cu omologii săi din UE.
Opoziția condusă de Austria ar putea împiedica Bulgaria și România să obțină joi aprobarea de a adera la zona de călătorie fără control a Europei, deși se așteaptă ca cele 26 de țări membre să admită Croația.
Austria, singura țară care se opune aderării României la Schengen
Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat la începutul acestei săptămâni că Viena se opune intrării României și Bulgariei în Schengen, formată din 22 de țări ale Uniunii Europene, precum și din Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.
„Avem nevoie de mai mult timp. În prezent, avem 75.000 de migranți ilegali neînregistrați în Austria – ceea ce înseamnă că au trecut o frontieră externă a UE și au ajuns în Austria. Acest lucru trebuie să fie rezolvat mai întâi”, a declarat el.
Comisia Europeană susține România
Executivul Comisiei Europene a declarat în repetate rânduri că toate cele trei țări au îndeplinit cerințele tehnice necesare care au legătură cu controalele la frontieră, protecția datelor și politicile privind vizele, printre altele.
O sursă guvernamentală română a declarat că Bucureștiul s-a angajat să obțină o decizie în favoarea extinderii la reuniunea miniștrilor afacerilor interne de joi de la Bruxelles.
„Austria este complet izolată la nivel european. Nu ne vom opri până nu vom epuiza toate căile de acțiune posibile pe acest subiect”, a declarat sursa citată.
Olanda este de partea Austriei în a se opune acordării accesului Bulgariei, Haga invocând preocupări legate de guvernanță și migrație.
Având în vedere că toate țările membre trebuie să fie de acord pentru ca o țară candidată să poată adera la Schengen, România și Bulgaria s-ar putea să aibă parte de o dezamăgire.
„Croația se poate aștepta la o decizie pozitivă, dar România și, mai ales, Buglaria nu vor putea adera încă la Schengen. Vor fi lăsate pe dinafară cel puțin încă o jumătate de an sau un an înainte de a putea reveni asupra problemei.”, a declarat un diplomat UE, potrivit Reuters.