Germania primește o lovitură puternică din partea Rusiei, la mai bine de trei luni distanță de la declanșarea războiului în Ucraina.

Într-o postare pe contul său de Telegram, gigantul Gazprom anunță că va reduce capacitatea zilnică de livrare a gazelor către Germania cu peste 40% prin gazoductul Nord Stream, echipamentul necesar nefiind furnizat de grupul german Siemens, transmite AFP.

Totodată, sursa citată precizează că livrările garantate vor fi de un volum maxim de 100 de milioane de metri cub de gaze pe zi, în loc de nivelul planificat care era de 167 de milioane de metri cubi de gaze pe zi.

„Livrările prin gazoductul Nord Stream pot fi garantate doar până la un volum de 100 milioane metri cubi de gaze pe zi, în loc de nivelul planificat de 167 milioane metri cubi de gaze pe zi”, a informat grupul rus într-un mesaj pe Telegram.

Livrările de gaze din Rusia către Germania vor fi reduse

În ceea ce privește motivele invocate de grupul rus, sursa citată precizează că problemele sunt cauzate de lipsa compresoarelor de la Siemens.  Menționăm faptul că Nord Stream transportă gaze din Rusia către Germania, pe sub Marea Baltică.

„Din cauza întârzierii returnării unităților de comprimare a gazelor de la reparații de către Siemens… și a defecțiunilor tehnice ale motoarelor, doar trei unități de comprimare a gazelor pot fi utilizate în prezent la stația de comprimare Portovaya”, a declarat Gazprom.

Menționăm faptul că din mesajul postat de Gazprom nu este încă clar dacă Siemens AG a întârziat lucrările de reparații sau este vorba de Siemens Energy. Agenția Reuters a contactat atât Siemens A,G cât și Siemens Energy, care nu au răspuns până la momentul actual solicitărilor.

Măsurile pregătite de Germania pentru Gazprom

Tot în cursul zilei de marți, Reuters, care cita surse din Guvernul german, preciza că Berlinul pregătește un pachet de ajutor de miliarde de euro pentru grupul energetic Gazprom Germania, fosta subsidiară germană a grupului rus Gazprom.

Același surse spuneau că discuţiile sunt acum într-un stadiu avansat, iar un un acord, cu o valoare cuprinsă între cinci şi zece miliarde de euro, ar putea să se concretizeze chiar în această săptămână, iar banca publică de dezvoltare KfW va acţiona ca creditor.