Lucrurile se complică în Europa, după ce alimentarea cu gaz către Germania a fost oprită pentru a doua oară într-o săptămână. Din cauza sistărilor, scrie presa internațională, prețurile de referință pentru gaz au crescut cu până la 23%.
Tensiuni uriașe în Europa! Rusia trimite o undă de șoc. A oprit din nou alimentarea cu gaze
Operatorul Gascade a anunțat că tot gazul de prin conducta Yamal-Europa care ajungea în Germania se întoarce spre Rusia. Sistările au dus la creșterea prețurilor de referință pentru Europa. Acestea au crescut cu până la 23%, scrie Reuters.
În acest context, liderii politici acuză Rusia că limitează alimentarea cu gaze a statelor din Europa, subliniind că încearcă să pună presiune pe Germania și pe Uniunea Europeană pentru a aproba licențierea conductei Nord Stream 2, aceasta fiind în curs de aprobare.
De cealaltă parte, Kremlinul neagă acuzațiile aduse și a promis că alimentarea cu gaze către vestul Europei va fi suplimentată începând cu data de 8 noiembrie, imediat ce își vor completa stocurile.
Amintim că fluxul de gaz rusesc care ajunge la stația Mallnow din Germania, situată la granița cu Polonia, a fost oprit la finalul lunii octombrie și reluat pe data de 4 noiembrie. Doar două zile a durat fluxul de gaz rusesc deoarece acesta a fost oprit iar pe data de 6 noiembrie.
Polonia primea gaz
Din punctul de vedere al Poloniei, ”totul este în regulă”, spunea purtătorul de cuvânt al companiei poloneze de gaz PGNiG. Acesta a mai spus că țara primea gaz din ambele direcții.
„Totul este în regulă din punctul nostru de vedere. Contractul cu Gazprom este în continuare respectat”, a declarat prutătorul de cuvânt, potrivit Reuters.
Kremlinul a cerut aprobarea rapidă a Nord Stream 2
Nord Stream 2 a fost finalizat în luna septembrie a acestui an. Gazoductul leagă portul rusesc Vîborg de portul german Greifswald, cu două ramuri de aproximativ 1.200 de kilometri lungime.
După finalizare, Kremlinul a solicitat ca Germania să aprobe rapid gazoductul, explicând că Nord Stream 2 va contribui la reducerea deficitului de gaze naturale cu care se confruntă Europa şi creşterea preţurilor la energie.
Momentan, licențierea este în curs de aprobare iar Germania are timp până la începutul lunii ianuarie să dea un verdict cu privire la aceasta.