După o vară toridă, Europa se află sub amenințarea unei ierni mai grele decât se aștepta. Nemții au aflat că gazoductul Nord Stream 1, care aducea gaz rusesc în cea mai mare economie a continentului, se golește, după ce Kremlinul a închis, temporar, robinetul. Cea mai mare sursă de gaze naturale și o sursă principală de aprovizionare cu energie a Germaniei a secat, arată un comentariu publicat de The Grid.
Acesta este un scenariu de coșmar, dar și o posibilitate cât se poate de reală, având în vedere dependența Germaniei de gazele rusești. Oficialii germani și oamenii de rând își imaginează deja tot ce-i mai rău.
Consecințe incomensurabile și imediate pentru economia țării
În conformitate cu planul de urgență stabilit de guvern, prima lovitură o va resimți industria germană. Asta pentru că Berlinul vrea ca gospodăriile, întreprinderile mici, școlile și spitalele să nu fie lăsate în frig și în întuneric. Mulți clienți industriali mari beneficiază de gaze în baza așa numitelor „contracte întreruptibile”, ceea ce înseamnă că, în cazul unei crize majore, ei vor fi primii afectați de întreruperile de aprovizionare. Asta va duce, inevitabil, la închiderea fabricilor și reducerea programului de lucru la marile companii.
Lovitura asupra industriei îi va afecta pe oamenii obișnuiți
Lovitura asupra industriei îi va afecta, în cele din urmă, pe oamenii obișnuiți. Deși Germania s-a mișcat rapid pentru a-și reduce dependența energetică, țara se bazează în continuare pe Rusia pentru mai bine de o treime din necesarul de gaze. Petr Cingr, directorul executiv al SKW Stickstoffwerke Piesteritz, unul dintre marii producători de produse chimice, a declarat că lipsa gazului rusesc ar însemna ”oprirea imediată a producției fabricii”.
Coșmarul pe care Europa mai speră că-l poate evita
Este un scenariu pe care factorii de decizie de la Berlin la Bruxelles mai speră că pot să-l evite. Germania este punctul zero pentru aceste temeri, având în vedere dependența sa de Rusia și de conducta Nord Stream 1.
În condițiile în care vara e pe sfârșit și temperaturile încep să scadă, problemele se vor multiplica. Există deja o criză energetică în toată Europa. Prețurile gazelor pe continent au crescut și de 14 ori față de media din ultimii 10 ani. Toți se întreabă ce se va întâmpla dacă Putin va folosi și mai intens arma energetică și cât va mai dura sprijinul pentru Ucraina.
Raționalizarea energiei!
Dacă acestea sunt veștile proaste, există și o veste bună: Europa, inclusiv Germania, nu așteaptă cu mâinile-n sân coșmarul iernii. Se iau deja măsuri care ar pune Germania și alte state europene pe o bază mai solidă înainte de schimbarea vremii. Este vorba de creșterea rezervelor de gaze, folosirea unor surse alternative de energie disponibile și impunerea rațiilor de energie, atât întreprinderilor, cât și persoanelor fizice. Unele par să funcționeze.
În general, nivelurile de stocare a gazelor la nivel european sunt acum de aproximativ 77 la sută.
Întoarcerea cărbunelui
Războiul din Ucraina a redus și mai mult consumul, prin creșterea facturilor la energie. Acest lucru i-a determinat pe mulți nemți să folosească mai puțină energie, chiar și acolo unde nu s-au impus restricții guvernamentale. ”Se pare că toate aceste creșteri de prețuri au redus, de fapt, cererea”, a declarat Stephan Ash, de la Bluebay Asset Management.
Războiul energetic a dus la o turnură ciudată în Germania, țară cu un Partid Verde puternic și cu angajamente față de mediu: întoarcerea cărbunelui. Invadarea Ucrainei a determinat o reluare a cererii globale pentru cărbune, considerat cel mai murdar combustibil fosil. Germania se numără printre țările care au aprobat planuri de redeschidere a centralelor pe cărbune.