Cancelarul german Olaf Scholz și premierii landurilor au discutat despre situația COVID-19 din Germania în timpul unei videoconferințe. Înainte însă, ministrul german al sănătății, Karl Lauterbach, a cerut măsuri mai stricte, relatează Deutsche Welle.
Lauterbach a spus că afacerea cu restaurante este „o zonă cu probleme”, explicând pentru RTL că „de multe ori, se stă aici ore întregi fără mască”. El a spus că este nevoie de o protecție mai bună împotriva potențialelor infecții în astfel de situații și nu a exclus restricții suplimentare.
Omicron va deveni în curând varianta dominantă în Germania
Potrivit unui proiect de propunere consultat de DW, un grup de experți a recomandat câteva măsuri noi pentru a reduce răspândirea variantei Omicron.
Grupul, format dintr-o serie de experți medicali, consideră că Omicron va deveni în curând varianta dominantă în Germania.
Deși mai multe studii au arătat că Omicron nu provoacă forme secere ale bolii, experții au avertizat că s-ar putea răspândi mai rapid, ceea ce va duce la o „povară considerabilă și suprasolicitarea regională” a spitalelor.
Care sunt măsurile decise
Reglementări mai stricte privind distanțarea socială au fost luate în baruri și restaurante. Experții au propus și s-a aprobat ca accesul în restaurante să fie limitat la persoanele care pot furniza dovezi, fie ale vaccinării cu doza booster, fie ale unui test negativ.
Cancelarul Olaf Scholz a decis și scurtarea perioadelor de carantină sau de autoizolare necesare, care în prezent sunt de până la 14 zile. O altă măsură îi scutește pe cei care au primit doza booster de autoizolarea timp de 14 zile după contactul cu cineva care a fost testat pozitiv.
„Vaccinarea cu doza booster va oferi cea mai bună protecție împotriva variantei Omicron”, a spus grupul de experți.
Care este situația COVID în Germania
Germania are o rată mai mică de vaccinare, comparativ cu alte țări europene. 71,5% din populație este complet vaccinată și doar 40,9% au primit a treia doză de vaccin. Guvernul lui Scholz a stabilit un obiectiv de vaccinare de 80% și speră să administreze 30 de milioane de vaccinuri de rapel până la sfârșitul lunii ianuarie.
Țara a înregistrat zilele trecute 64.340 de noi infecții cu coronavirus, potrivit Institutului Robert Koch. Numărul morților a crescut cu 443, până la 113.368.