Emisiile de dioxid de carbon ale Germaniei, la cel mai scăzut nivel
Germania a înregistrat un rezultat mai bun comparativ cu obiectivul anual de maximum 722 de milioane de tone de CO2, prevăzut în legea germană de protecţie a mediului, a explicat organizaţia de analiză energetică Agora Energiewende.
Germania a emis anul trecut 675 de milioane de tone de CO2 – cu 73 de milioane de tone mai puțin decât în 2022, informează Euronews.
Cifra reprezintă o scădere de 46% față de 1990 și cel mai scăzut nivel din anii 1950, susține Agora Energiewende.
Cu toate acestea, Germania mai are încă un drum lung de parcurs pentru a-și îndeplini obiectivele climatice pentru 2030, avertizează studiul.
De ce au scăzut emisiile de CO2 ale Germaniei
Producția de energie pe bază de cărbune a ajuns la cel mai scăzut nivel din anii 1960. Doar acest lucru a economisit 44 de milioane de tone de emisii, potrivit raportului.
O scădere cu aproape 4% a cererii de energie electrică, din cauza crizei energetice a combustibililor fosili, a contribuit, de asemenea, la reducerea emisiilor.
Datorită generării tot mai mari de energie din surse regenerabile, în Europa, Germania și-a crescut importurile de energie din țările învecinate – din care aproximativ jumătate proveneau din surse regenerabile, cum ar fi eoliene și hidrocentrale – în loc să producă energie internă pe cărbune.
Acest lucru a condus la o scădere semnificativă a exporturilor de energie electrică, care a redus și mai mult emisiile.
În paralel, Germania și-a crescut producția internă de electricitate verde cu 5%. Nivelurile record de panouri solare și energie eoliană au făcut ca sursele regenerabile să reprezinte, pentru prima dată, peste 50% din consumul total de energie electrică al Germaniei.
O scădere a producției în industriile consumatoare de energie a dus, de asemenea, la scăderea emisiilor. Producția economică globală a țării a scăzut cu 0,3% în 2023. Producția consumatoare de energie a scăzut cu 11%.
În schimb, emisiile provenite de la locuinţe şi transporturi au ”stagnat, practic”. Ele nu au reușit, pentru al patrulea, respectiv, al treilea an să îndeplinească obiectivele climatice.
Vor continua să scadă emisiile Germaniei în 2024?
Potrivit Agora, doar aproximativ 15% din reducerea emisiilor din Germania reprezintă economii pe termen lung.
Acest lucru înseamnă reduceri ale utilizării energiilor regenerabile și trecerea la combustibili cu emisii reduse de carbon.
Aproximativ jumătate din reduceri se datorează efectelor pe termen scurt, cum ar fi:
- scăderile producției cauzate de criză
- consumul mai scăzut de energie electrică
În cazul în care criza economică va continua, producția ar putea fi pur și simplu relocată în străinătate. Dacă se atenuează, consumul va crește.
Reducerile emisiilor nu au fost observate în sectoarele construcțiilor și transporturilor. Din acest motiv, Germania ar putea să-și rateze obiectivele de emisii ale UE pentru 2024 în conformitate cu „Regulamentul privind partajarea eforturilor”. Țara va trebui să compenseze acest lucru cumpărând drepturi de emisii de la alte state membre.
Politicile climatice mai puternice și concentrarea asupra tranziției la energie regenerabilă sunt necesare pentru a restabili cea mai mare economie a Europei.