Violenţele dintre Israel şi gruparea Hamas trebuie să înceteze, afirmă la unison comunitatea internaţională. Germania susţine această poziţie şi se plasează de partea Israelului în acest conflict, afirmând că această ţară are tot dreptul de a se apăra în faţa unor atacuri care ucid oameni fără discernământ.
Israelul este susţinut de Germania în conflictul izbucnit cu gruparea Hamas! Poziţia fermă a cabinetului condus de Angela Merkel a fost transmisă miercuri, 12 mai.
Atacurile Hamas “nu au absolut nimic de-a face cu legitima apărare”
Israelul “are dreptul de a se apăra în faţa atacurilor” Hamas, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului german, în contextul luptelor ce se duc la aceste ore între statul israelian şi mişcarea islamistă palestiniană, transmite agenţia AFP.
“Israelul are dreptul să se apere împotriva acestor atacuri în cadrul legitimei apărări”, a afirmat Steffen Seibert, precizând că Guvernul condus de Angela Merkel condamnă cu “fermitate aceste atacuri persistente cu rachete dinspre Fâşia Gaza asupra localităţilor israeliene”.
Reprezentantul Guvernului german afirmă că obiectivul acestor atacuri este acela “de a ucide oameni fără discernământ şi în mod arbitrar”, subliniind că aceste agresiuni “trebuie să înceteze”.
“Este imperativ ca cele două părţi să angajeze un dialog pentru a se ajunge la o soluţie paşnică a conflictului”, a adăugat Seibert. “Nimic nu justifică această violenţă”, a exclamat el.
Şi purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Externe, Christofer Burger, a transmis un mesaj în acest context, precizând că atacurile Hamas “nu au absolut nimic de-a face cu legitima apărare”.
Creşte ameninţarea pentru comunitatea evreiască din Germania: “Trebuie să ne aşteptăm la o creştere a delictelor”
Drapele ale statului israelian a fost arse marţi seara în faţa a două sinagogi din oraşele germane Bonn şi la Münster. Consiliul central al evreilor din Germania a cerut o protecţie mai bună a instituţiilor evreieşti din ţară, în timp ce responsabilul cu combaterea antisemitismului în Guvernul german, Felix Klein, a calificat drept “alarmantă” incendierea drapelelor israeliene.
“Protejarea instituţiilor evreieşti trebuie acum consolidată. (…) Israelul şi evreii în ansamblu fac obiectul urii şi incitării la ură în special în social media”, transmite principala organizaţie reprezentativă a evreilor din Germania într-un comunicat.
“Ameninţarea pentru comunitatea evreiască creşte. Ne aşteptăm la solidaritate cu Israelul şi comunitatea evreiască din partea cetăţenilor germani în special. (…) Experienţele războiului din Gaza în 2014 arată că trebuie să ne aşteptăm la o creştere a delictelor”, a declarat şi Felix Klein în mai multe ziare.
Incidentele ce au avut loc la Münster şi Bonn
La Münster a fost deschisă o anchetă împotriva a 13 persoane suspectate de incendierea unui drapel israelian, a anunţat poliţia, alertată de mai mulţi martori care afirmau că un grup de persoane ardeau un drapel israelian, amuzându-se, în faţa unei sinagogi.
Preşedintele comunităţii evreieşti din acest oraş din landul Renania de Nord-Westfalia s-a declarat “şocat de cele întâmplate”, iar preşedintele Conferinţei episcopale germane, Georg Bätzing, a văzut în aceste atacuri un “antisemitism pur care nu este în niciun fel justificabil”.
La Bonn, intrarea într-o sinagogă a fost avariată de pietre aruncate şi anchetatorii au descoperit la faţa locului un drapel israelian ars şi o foaie de hârtie “cu litere aparent în arabă”, potrivit poliţiei. Trei persoane au fost arestate.
Poliţia din Düsseldorf a fost alertată luni seara, în timp ce persoane necunoscute încercau să aprindă un foc pe o piatră comemorativă care amintea de existenţa unei sinagogi pe vremuri în acel loc.
Antisemitismul înfloreşte iarăşi în Germania, în special dinspre extrema dreaptă
Germania se confruntă cu o recrudescenţă a antisemitismului în special dinspre extrema dreaptă, mai ales după o tentativă de atac asupra unei sinagogi la Halle în octombrie 2019 de către un extremist adept al tezelor revizioniste.
Comunitatea evreiască, în plină refacere de la Reunificarea germană şi sosirea sutelor de mii de evrei din fosta URSS, semnalase, de asemenea, prevalarea sentimentelor antisemite în anumite cercuri musulmane după afluxul de migranţi în 2015-2016, veniţi din ţări arabe ostile Israelului.
Sursă foto: Dreamstime