Noul val generat de tulpina Omicron a coronavirusului și probleme de aprovizionare a lanțurilor de magazine reprezintă principalele dificultăți pe care cea mai mare economie din Europa trebuie să le înfrunte. Din păcate, lucrurile nu stau deloc bine având în vedere că țara se află în pragul unei recesiuni pe perioada iernii.
Probleme pentru cea mai mare economie europeană. Este în pragul unei recesiuni. Nimeni nu era pregătit pentru asta
Germania, cea mai mare economie europeană, este pe punctul de a intra în recesiune în acestă iarnă din cauza a doi factori care afectează grav economia țării: noul val de coronavirus provocat de tulpina Omicron și problemele legate de lanțurile de aprovizionare.
Institutul Ifo de Cercetare Economică a publicat mai multe estimări care arată că cea mai mare economie europeană va scădea cu 0.5% în trimestrul patru din 2021, față de aceeași perioadă a anului trecut, subliniind că va stagna în primele trei luni ale anului în curs. Amintim că o economie intră în recesiune atunci în care aceasta se contractă în două trimestre consecutive.
Timo Wollmershäuser, șeful departamentului de prognoze a Institutului Ifo spune că recuperarea post-pandemică nu s-a realizat, deși ea era promisă pentru 2022.
„Blocajele actuale ale lanţurilor de aprovizionare şi al patrulea val de coronavirus încetinesc vizibil economia germană. Recuperarea puternică post-pandemie care era prognozată iniţial pentru 2022 nu s-a materializat încă”, spune Timo Wollmershäuser, citat de CNN Business.
Începutul slab al anului își va pune amprenta pe economia Germaniei
Institutul Ifo prognozează că economia Germaniei va crește într-un ritm mai solid la vară, atunci când numărul de cazuri de infectare și lanțurile de aprovizionare nu vor mai fi o problemă atât de mare. Cu toate acestea, departamentul de prognoze a Institutului Ifo spune că începutul slab al anului 2022 își va pune amprenta supra economiei germane, în timp ce estimările de creștere pentru anul de abia început au fost reduse cu 1,4 puncte procentuale de la 3,7%.
De asemenea, institutul a luat în calcul și inflația, despre care spune că se așteaptă să înregistreze un avans de 3,1% în acest an și de 3,3% în 2023, în timp ce Banca Centrală Europeană a pus un target de 2% pentru inflație. Institutul Ifo spune că prețurile de consum nu se vor întoarce la normal până în 2023.
Restricțiile anti-COVID din Germania nu sunt de ajuns
Ministrul german al Sănătății a anunțat că se așteaptă la o creștere a cazurilor de coronvirus într-un timp foarte scurt, în ciuda restricțiilor introduse recent. Ministrul spune că noile cazuri vor fi provocate de tulpina Omicron.
Potrivit ultimelor cifre raportate de autoritățile de la Berlin, contaminările tind să scadă, în timp ce rata incidenței în ultimele 7 zile este de 205,5, asta în timp ce la începutul lunii decembrie era de peste 400.
Cu toate acestea, ministrul german a avertizat cu privire la o netă subevaluare cauzată de o decalare de cazuri mai mică, pusă pe seama sărbătorilor de la finalul anului și a lipsei de personal.