Olaf Scholz nu vrea ca războiul din Ucraina să se extindă în NATO
Cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, a reamintit tuturor că Germania trebuie să se asigure că războiul din Ucraina nu se va extinde în țările membre NATO, apoi a refuzat din nou să trimită Ucrainei arme cu rază lungă de acțiune. Potrivit spuselor sale, decizia aceasta nu se va schimba.
De altfel, el nu a fost de acord cu mai multe puncte din „planul pentru victorie” propus de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, fiind îngrijorat că ar putea duce la o escaladare a conflictului militar cu Rusia.
În cadrul Summitului UE de la Bruxelles, Ucraina i-a cerut din nou Germaniei să-i trimită rachete de croazieră Taurus, considerând că aceste arme ar putea forța Rusia să accepte negocieri de pace.
SUA și Germania sunt împotriva aderării rapide a Ucrainei la NATO
Olaf Scholz, însă, a menținut aceeași poziție și în privința aderării rapide a Ucrainei la NATO, așa cum cere planul pentru victorie al lui Volodimir Zelenski. SUA sunt, de asemenea, împotriva unei aderări rapide a Ucrainei la Alianța Nord Atlantică.
La ultimul Summit NATO din Washington, Ucraina a primit asigurări că va putea adera la Alianța Nord Atlantică, dar că țările membre trebuie să fie de acord că Ucraina a îndeplinit toate condițiile, inclusiv reforme în democrație, economie și securitate, înainte de a fi invitată oficial.
Cum arată „planul pentru victorie” al lui Volodimir Zelenski?
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, crede că războiul s-ar putea termina până anul viitor, dacă planul său ar fi pus în aplicare acum.
Planul lui are cinci puncte principale și trei puncte secrete. De asemenea, există o anexă secretă pe care nu o poate dezvălui publicului.
Primul punct din planul său cere ca Ucraina să fie invitată să adere la NATO fără condiții.
Al doilea punct se concentrează pe apărarea Ucrainei, ceea ce înseamnă să primească mai multe arme, să își întărească industria de apărare, să îmbunătățească sistemele de apărare aeriană, să scape de restricțiile privind armele și să continue atacurile pe teritoriul Rusiei.
Al treilea punct vizează descurajarea Rusiei de la orice altă agresiune. Nu a dat multe detalii despre acest punct, dar a menționat că există o anexă secretă, deja prezentată SUA, Franței, Italiei, Germaniei și Marii Britanii.
Al patrulea punct este despre economia strategică. Ucraina recomandă partenerilor să semneze un acord pentru protecția comună a resurselor sale valoroase, precum uraniu, titan, litiu și alte metale importante. Și acest punct are o anexă secretă, care va fi dezvăluită doar anumitor parteneri.
Al cincilea punct privește securitatea după război. Zelenski propune ca, în locul unor trupe americane din Europa, să fie staționate unități ucrainene, care au experiență în războiul modern și în folosirea armelor occidentale.