Germania trimite o undă de șoc în Europa! Decizia care îl va înfuria pe Vladimir Putin
Presiunile interne și internațioale produse de consolidarea armatei ruse la granițele cu Ucraina, l-au determinat pe cancelarul german Olaf Scholz să anunțe, în cursul zilei de marți, că Germania este pregătită să ia în calcul blocarea conductei Nord Stream 2 dacă Rusia va ataca Ucraina.
„Este clar că (n.red. Rusia) va plăti un preț mare și orice variantă va fi discutată în cazul în care va exista o intervenție militară în Ucraina”, a declarat cancelarul german după întrevederea pe care a avut-o cu secretarul general al NATO.
Jens Stoltenberg a spus, la rândul lui, că a invitat atât Rusia cât și aliații NATO la o nouă serie de întâlniri pentru a discuta despre modalitățile de îmbunătățire a situației de securitate, notează Reuters, care amintește că în cursul săptămânii trecute a avut loc o primă sesiune de discuții la Bruxelles, însă nu s-a ajuns la niciun acord.
Nord Stream 2 a provocat deja mai multe neînțelegeri
Gazoductul care va transporta gaze din Rusia în Germania a provocat deja diverse neînțelegeri între Germania și Statele Unite ale Americii, fiind, de asemenea, și un motiv de discordie în Europa.
Pe fondul temerilor în creștere legate de un posibil atac al Rusiei, gazoductul a devenit un element al disputei în interiorul Guvernului de la Berlin. Social-democrații, care au favorizat în mod special înțelegerea cu Moscova, sunt neutrii și insistă asupra importanței gazului rusesc pentru industria germană, motiv pentru care cancelarul german nu a susținut public sacnțiuni împotriva proiectului.
De partea cealaltă, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, membră a partidului Verzilor, spune că Nord Stream 2 este complet finalizat, însă nu poate fi dat în folosint dacă Rusia va ataca Ucraina.
Blocul comunitar este dependent de gazul rusesc
Uniunea Europeană nu va impune sancțiuni dure împotriva Rusiei dacă relațiile dintre Moscova și Washington se înrăutățesc, se arată într-un editorial al The Wall Street Journal, citat de presa rusească.
Dependența UE de gazul și petrolul rusesc va împiedica Uniunea să impună sancțiuni serioase împotriva Rusiei, potrivit editorialiștilor Joe Wallace și Georgy Kanchev de la The Wall Street Journal, citați de Radio Sputnik.
Aceștia au reamintit că Rusia a fost principalul exportator de energie către Europa încă din perioada sovietică. În același timp, Moscova nu a făcut decât să își crească cota pe piața continentală a gazelor în ultimii ani, reușind să vândă anul trecut până la 124 de miliarde de metri cubi de materie primă către țările europene consumatoare, scriu experții.
Odată ce gazoductul Nord Stream 2 va fi funcțional, UE va deveni și mai dependentă de Rusia, consideră articolul.
UE caută în mod activ noi exportatori de gaz, negociind cu Norvegia, SUA, țările din Asia de Nord și Africa de Nord și încercând, de asemenea, să dezvolte diverse surse de energie regenerabilă.