Războiul din Ucraina declanșat de Rusia la data de 24 februarie ar putea face și câteva victime colaterale. În contextul în care Rusia și Germania aveau o colaborare importantă în ceea ce privește gazele naturale importate, lucrurile sunt și mai complicate.

Banca Centrală a Germaniei a tras un semnal de alarmă în acest sens. Potrivit estimărilor publicate în cursul zilei de vineri, 22 aprilie, Bundesbank arată că un embargo european imediat asupra gazelor naturale importate din Rusia ar putea costa Germania până la 5% din PIB-ul său, în 2022, scrie AFP.

Totodată, sursa citată mai precizează că acest lucru echivalează cu o scădere de 180 de miliarde de euro a producției naționale germane.

Economia Germaniei, în recesiune în 2022?

„PIB-ul real al Germaniei ar putea fi cu până la 5% sub previziuni, în cazul unei opriri, voluntare sau forţate, a importurilor de gaz rusesc, ceea ce ar echivala cu o scădere a producției naţionale germane cu 180 de miliarde de euro, menţionează Bundesbank în raportul său economic lunar pentru aprilie.

În ceea ce privește efectele unei astfel de măsuri, Bundesbank adaugă că într-un asemenea scenariu, economia germană ar putea intra în recesiune, în timp ce inflaţia ar creşte cu 1,5% în 2022 şi cu 2% în 2023 faţă de valorile prognozate.

Precizările Băncii vin în contextul în care, un embargo asupra gazului rusesc este un subiect de discuţii aprinse între statele UE după agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

Germania, alături de Ungaria sunt două dintre statele membre ale UE care rămân reticente la o astfel de măsură, având în vedere faptul că în 2021, 55% din importurile germane de gaze au provenit din această ţară, în cazul Berlinului.

O reacție în acest sens a venit de la cancelarul Olaf Scholz. Acesta declara că își dorește să evite o criză economică dramatică care ar putea lua naștere.

Temerile Germaniei, exprimate de cancelarul Olaf Scholz

„Dorim să evităm o criză economică dramatică, pierderea a milioane de locuri de muncă şi închiderea unor uzine care nu ar mai fi apoi niciodată redeschise”, a explicat vineri cancelarul Olaf Scholz.

În ciuda estimărilor sumbre, Guvernul Germaniei,  care deja a redus anul acesta la 40% procentul gazelor ruseşti în totalul importurilor de gaze, are în plan să renunţe complet la gazele din Rusia până la jumătatea anului 2024.

În acest sens au fost deja alocate trei miliarde de euro destinate achiziţiei unor terminale plutitoare pentru importul de gaze naturale lichefiate (GNL). Pe de altă parte, achiziția acestor gaze, aduse cu nave transportatoare de gaz, este mai costisitoare decât cea a gazelor transportate prin conductele existente, mai scrie AFP.