Exporturile Germaniei au depăşit pentru prima dată 100 de miliarde de euro (129 miliarde de dolari) în iulie, iar excedentul comercial a urcat la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, deşi comerţul ar putea fi afectat de înmulţirea sancţiunilor impuse Rusiei, transmite Bloomberg.
Exporturile au crescut în iulie cu 4,7%, cel mai semnificativ avans din ultimii peste doi ani, la 101 miliarde de euro, a anunţat luni Oficiul Federal de Statistică (Destatis). Importurile au scăzut cu 1,8%, iar excedentul comercial al Germaniei s-a extins în iulie la 23,4 miliarde de euro, de la 16,6 miliarde de euro în iunie.
Excedentul de cont curent a ajuns la 21,7 miliarde de euro, de la 17,2 miliarde de euro. “Economia Germaniei a avut un start excelent în trimestrul trei din 2014. Deşi este încă devreme de estimat, datele sugerează că motorul de creştere al economiei a fost repornit şi va putea fi evitată recesiunea tehnică”, a afirmat economistul Johannes Gareis, de la Natixis, în Frankfurt.
Economia germană a înregistrat o contracţie neaşteptată în trimestrul al doilea, prima din ultimele 12 luni, ceea ce ridică noi semne de întrebare cu privire la relansarea economiei europene.
Oficiul Federal de Statistică a anunţat luna trecută că, în perioada aprilie-iunie 2014, Produsul Intern Brut al Germaniei, prima economie europeană, a înregistrat un recul de 0,2% comparativ cu primul trimestru. Contribuţia negativă a comerţului exterior, care în mod tradiţional este motorul de creştere al economiei germane, şi a investiţiilor, în special cele în sectorul construcţiilor, sunt de vină pentru scăderea PIB-ului, a precizat Destatis, citat de Agerpres.
Singura veste bună pentru economia germană în al doilea trimestru a venit din partea cererii interne. Consumul public a crescut uşor, iar consumatorii au profitat de pe urma unei pieţe a muncii solide, salariile crescute şi inflaţia scăzută determinând o creştere a cheltuielilor de consum, a informat Destatis.
În pofida scăderii surprinzătoare înregistrată de PIB-ul Germaniei în perioada aprilie-iunie 2014, autorităţile de la Berlin mizează în acest an pe o creştere de 1,8%, de aproape patru ori mai mare decât cea de 0,4% înregistrată în 2013.