Ministrul de Externe din Germania a susținut că decizia inițială de a investi în gazoductul Nord Stream 2 ar fi fost una greșită, având consecințe financiare semnificative pentru Germania. Ea a precizat că guvernul actual, alături de principalele forțe politice, nu ia în considerare reactivarea conductei, în pofida unor opinii divergente din spectrul economic german.

Gazoductul Nord Stream a devenit inutilizabil

Gazoductul Nord Stream, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică, a devenit inutilizabil în urma exploziilor din septembrie 2022. Cu toate acestea, una dintre conductele Nord Stream 2 a rămas intactă, ceea ce a dus la apariția unor speculații privind o posibilă reutilizare.

„Decizia proastă privind Nord Stream 2 ne-a costat scump pe noi ca societate germană. Am plătit miliarde de euro pentru asta şi, prin urmare, este foarte clar că acest oleoduc nu poate fi reactivat. Este o decizie care se află în mâinile Germaniei, decizie ce a fost luată de precedentul guvern federal. (…) Auzim că unii speculează pe această temă, dar aceştia nu sunt politicieni germani de prim-plan, nu sunt cei care iau deciziile economice şi geostrategice centrale”, a afirmat Baerbock în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Volodimir Zelenski, conform AFP.

La începutul lunii martie, un articol publicat de Financial Times a sugerat că repornirea uneia dintre conducte ar putea fi o posibilitate, în contextul apropierii dintre Rusia și președintele american Donald Trump.

Germania, Rusia
SURSA FOTO: Dreamstime

Mai multe voci din mediul economic consideră că o redeschidere a proiectului ar putea ajuta la redresarea economiei

Într-un interviu acordat pe 26 martie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a confirmat existența unor discuții între Moscova și Washington privind viitorul gazoductului. Lavrov a subliniat că reluarea aprovizionării cu gaze ar putea fi benefică atât pentru Rusia, cât și pentru Statele Unite, însă a recunoscut că Europa ar putea fi influențată în decizia sa de partenerii americani.

„Evident, există divergenţe. Dar este doar în interesul Rusiei şi al Statelor Unite să restabilească aprovizionarea cu energie normală în Europa? Gazoductele Nord Stream fac obiectul unor discuţii în derulare. Ar fi interesant dacă americanii ar face uz de influenţa lor asupra Europei şi ar obliga-o să nu respingă gazul rusesc. Ar părea suprarealist”, a declarat Lavrov la postul public de televiziune Pervîi Kanal.

În Germania, mai multe voci din mediul economic consideră că o redeschidere a proiectului ar putea ajuta la redresarea economiei, afectată de doi ani de recesiune.