Premierul italian Mario Monti (foto) este cel care ar fi sugerat o întâlnire cu preşedintele francez Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel şi premierul spaniol Mariano Rajoy, notează EurActiv. Merkel ar fi fost reticentă faţă de ideea organizării unei astfel de reuniuni, despre care Monti a spus că ar fi necesară înaintea summitului UE de la 28-29 iunie.

"Întâlnirea celor patru dedicată discuţiilor despre Europa ar urma să aibă loc la Roma la 22 iunie, după alegerile din Grecia şi Franţa", a relatat cotidianul francez Le Figaro.

Grecii sunt chemaţi din nou la urne la 17 iunie în cadrul unui scrutin legislativ, care, potrivit mai multor temeri, ar putea avea ca rezultat instalarea unui guvern ce va urmări să renunţe la programul internaţional de salvare a Greciei şi ar conduce la ieşirea ţării din zona euro.

În Franţa va avea loc în aceeaşi zi cel de-al doilea tur al alegerilor parlamentare, noul preşedinte socialist sperând să-şi asigure o majoritate de stânga care să-l ajute să-şi implementeze programul de guvernare.

Este de aşteptat ca reuniunea celor patru lideri să încerce să găsească un echilibru între disciplina fiscală, promovată de pactul fiscal semnat de 25 din cele 27 de state membre, şi măsurile de impulsionare a creşterii, susţinute de Hollande.

Guvernul lui Merkel insistă ca pactul fiscal să fie ratificat în acelaşi timp cu Mecanismul European de Stabilitate (MES), fondul UE conceput a salva ţările din zona euro aflate în dificultate. MES va deveni operaţional de la 1 iulie.

Totuşi, opoziţia germană – social-democraţii şi "verzii" – spune că pactul fiscal ar trebui însoţit de noi măsuri pentru promovarea creşterii şi a investiţiilor în Europa. Merkel are nevoie de sprijinul opoziţiei pentru a-şi asigura majoritatea de două treimi în cele două camere ale Legislativului pentru a garanta ratificarea pactului fiscal.

Opoziţia din Germania insistă asupra ideii ca tratatul fiscal, însoţit de măsuri pentru creştere, să fie ratificat în aceeaşi zi în Germania, Franţa şi Italia.

Irlanda va organiza la 31 mai un referendum pentru ratificarea tratatului. Documentul are nevoie de aprobarea a numai 12 din cele 17 state ale zonei euro pentru a fi ratificat. Premierul irlandez Enda Kenny a atras duminică atenţia că datoria suverană a ţării sale ar putea fi retrogradată de agenţiile de rating dacă electorii vor respinge tratatul. Irlanda se află deja sub un program de ajutor din partea UE şi FMI.
Sursa: Agerpres