Germania, Franta si Italia, unele dintre cele mai puternice economii din lume, au contribuit in mod decisiv prin rezultatele slabe obtinute in cel de al doilea trimestru al anului in curs la scaderea generala a Produsului Intern Brut al Uniunii Europene.Astfel, potrivit Biroului European de Statistica - Eurostat, in trimestrul al doilea din 2008 Produsul Intern Brut al UE a scazut cu 0,2% comparativ cu primele trei luni ale anului cand s-a inregistrat o crestere de 0,7 procente. Germania, altad
Germania, Franta si Italia, unele dintre cele mai puternice economii din lume, au contribuit in mod decisiv prin rezultatele slabe obtinute in cel de al doilea trimestru al anului in curs la scaderea generala a Produsului Intern Brut al Uniunii Europene.
Astfel, potrivit Biroului European de Statistica – Eurostat, in trimestrul al doilea din 2008 Produsul Intern Brut al UE a scazut cu 0,2% comparativ cu primele trei luni ale anului cand s-a inregistrat o crestere de 0,7 procente.
Germania, altadata considerata „motorul economic al Uniunii Europene”, incepe sa dea rateuri care determina o scadere evidenta de viteza.
Potivit Biroului Federal de Statistica, Produsul Intern Brut al Germaniei a inregistrat in cel de al doilea trimestru al anului in curs un declin de 0,3 procente fata de o crestere 1,3% in trimestrul anterior.
Potrivit analistilor, pricipalele cauze ale acestei situatii aproape inedite pentru una dintre cele mai puternice economii din lume sunt intarirea euro, care afecteaza exporturile, inflatia in crestere si incetinirea generala a economiei mondiale.
Toate acestea au erodat puterea de cumparare si au determinat o scadere generala a increderii in economia europeana la cel mai mic nivel din ultimii 15 ani.
Eurostat precizeaza, de asemenea, ca si Franta a inregistat o scadere a Produsului Intern Brut de 0,3% in QII (second quarter), comparativ cu o crestere de 0,4 puncte procentuale in QI (first quarter).
Scaderea PIB-ului Frantei este echivalenta cu aceea a PIB-ului Italiei, respectiv 0,3%, cu deosebirea ca in cazul Italiei diferenta dintre QII si QI este mai mare, respectiv -0,3% in QII fata de +0,5% in QI.
In acest fel, situatia economica deloc roz prin care trec economiile celor trei mari puteri influenteaza rezultatele generale la nivelul intregii Uniuni Europene, cu atat mai mult cu cat o alta mare putere economica, respectiv Marea Britanie, nu se simte nici ea prea bine si nu poate compensa pierderile aduse de Germania, Franta si Italia.
Sursa: Eurostat, Federal Statistics Office