Germania va trimite două nave de război în Indo-Pacific în 2024, a declarat duminică ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, pe fondul creșterii tensiunilor dintre China și Taiwan și din cauza disputei din Marea Chinei de Sud.
Pe măsură ce tensiunile continuă să crească în Indo-Pacific, decizia Germaniei de a trimite nave de război transmite un mesaj puternic cu privire la angajamentul său față de securitatea regională. Alăturându-se altor națiuni occidentale pentru a contracara ambițiile teritoriale ale Chinei, Germania consolidează importanța respectării normelor internaționale și a asigurării unui mediu pașnic și stabil în Indo-Pacific.
Vorbind la Dialogul Shangri-La din Singapore, cea mai importantă conferință de securitate din Asia, Pistorius a declarat că țările trebuie să apere ordinea internațională bazată pe reguli și pentru protecția principalelor pasaje maritime.
Germania va trimite două nave de război în Indo-Pacific
„În acest scop, guvernul federal german va trimite o fregată în Indo-Pacific în 2021 și va desfășura din nou, în 2024, mijloace maritime – de data aceasta o fregată și o navă de aprovizionare – în regiune”, a spus el, potrivit discursului său distribuit de Ministerul Apărării de la Berlin.
El a adăugat că desfășurările nu sunt îndreptate împotriva vreunei națiuni, o remarcă aparent adresată Chinei.
„Dimpotrivă: Ele sunt dedicate protejării ordinii internaționale bazate pe reguli pe care am semnat-o cu toții și de care ar trebui să beneficiem cu toții – fie că este vorba de Mediterana, de Golful Bengal sau de Marea Chinei de Sud. „, a spus ministrul german.
China, cel mai important partener comercial al Germaniei
Manifestând o prezență militară mai mare în regiune, Germania se află pe o coardă de echilibru între interesele sale de securitate și cele economice, deoarece China este cel mai important partener comercial al Berlinului.
În 2021, o navă de război germană a navigat în Marea Chinei de Sud pentru prima dată în aproape 20 de ani, o mișcare prin care Berlinul s-a alăturat altor națiuni occidentale în extinderea prezenței sale militare în regiune, pe fondul alarmei privind ambițiile teritoriale ale Chinei.
China revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud, în ciuda unei hotărâri a unui tribunal internațional care a stabilit că Beijingul nu are niciun temei legal pentru aceste pretenții, și a construit avanposturi militare pe insule artificiale în apele care conțin câmpuri de gaze și un pescuit bogat.
Aproximativ 40% din comerțul exterior al Europei trece prin Marea Chinei de Sud.