Germania a comandat deja dozele de vaccin anti-COVID pentru anul 2022, în cazul în care va fi nevoie de o nouă vaccinare pentru a susține imunizarea populației, a susținut sâmbătă ministrul sănătăţii, Jens Spahn, potrivit Reuters.
În cadrul unei întâlniri cu lucrătorii din domeniul sanitar, ministrul german a susţinut că s-au făcut progrese la achiziţia şi administrarea vaccinurilor, arătând că au fost vaccinaţi cu prima doză 2,3 milioane din cei 83 de milioane de locuitori ai Germaniei.
După ce toţi cei trei producători de vaccinuri aprobate până acum în UE, AstraZeneca, Pfizer şi Moderna, au anunţat reducerea cantităţilor care urmează să fie livrate, guvernele europene au fost criticate pentru problemele din fluxurile de producţie şi aprovizionare „Comandăm efectiv chiar acum noi vaccinuri pentru 2022, pentru a dispune de cel puţin anumite cantităţi.
Nimeni nu ştie dacă vom avea nevoie de un rapel. (…) Cu extinderea actuală a capacităţilor de producţie, vom comanda vaccinuri din precauţie. Dacă nu vom avea nevoie de ele, bine, dar dacă da, atunci vor fi disponibile”, a spus ministrul.
Critici la adresa Guvernului din Germania
Sâmbătă, premierii mai multor landuri germane s-au alăturat criticilor la adresa guvernului federal de la Berlin, înaintea următoarei reuniuni a grupului de lucru pentru vaccinare, care va avea loc luni. Actorii naţionali şi regionali vor discuta cu reprezentanţii companiilor farmaceutice şi ai Uniunii Europene.
Prim-ministrul landului Bavaria, Markus Soeder, a propus noi reguli, care să lase landurilor mai multă libertate în desemnarea celor care au nevoie mai urgentă de vaccin. „Avem nevoie de o economie de urgenţă a vaccinului în care landul stabileşte reguli clare”, a declarat el ziarului Die Welt. Oficialul bavarez a făcut de asemenea apel la autorităţi să aibă în vedere utilizarea în Europa şi a vaccinurilor chinezeşti şi ruseşti.
În Germania s-au raportat sâmbătă 13.321 de cazuri noi de infectare cu coronavirus şi 794 de decese asociate cu COVID-19, dar numărul de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele şapte zile a scăzut de la 94 la 91. Guvernul afirmă că pentru a evita suprasolicitarea spitalelor acest indice trebuie să scadă sub 50.