Germania ia măsuri pentru a stăvili o iminentă penurie de aprovizionare cu energie. Vor naționaliza gigantul de gaze Uniper
În acest context, ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat că Guvernul va deține aproximativ 99% din Uniper și 8% din compania-mamă finlandeză Fortum,.
Decizia autorităților din Germania a fost luată în contextul în care Europa a fost afectată de creșterea prețurilor la gaze ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina și a suspendării fluxurilor de gaze către continent.
Amintim că Uniper este cel mai mare importator de gaze din Germania și asigură 40% din necesarul de gaze al țării, scrie CCN.
În iulie, cancelarul Olaf Scholz a anunțat că guvernul va interveni pentru a salva Uniper cu un pachet de până la 15 miliarde de euro, după ce a fost îngenuncheată de luni de zile de întreruperi ale aprovizionării rusești și de creșterea vertiginoasă a prețurilor de pe piață.
Însă Habeck a declarat că situația s-a „înrăutățit dramatic” după ce Rusia a întrerupt pe termen nelimitat livrările de gaze către Europa prin conducta Nord Stream 1 la 1 septembrie.
Gazul rusesc a trebuit să fie înlocuit cu alternative costisitoare, ceea ce a dus la creșterea facturilor pentru consumatori. Habeck a declarat că o taxă pe gaz va fi percepută clienților germani începând cu 1 octombrie.
„Am găsit o modalitate sigură din punct de vedere juridic de a percepe o taxă pe gaz”, a subliniat Robert Habeck.
Deși livrările de gaze prin Nord Stream 1 sunt suspendate, rezervele de gaze ale Germaniei sunt umplute la peste 90%, a declarat furnizorul european de stocare GIE AGSI+ pe site-ul său.
Mai multe companii germane sunt pregătite să achiziționeze gaze naturale din Qatar
Mai multe companii germane au decis să înlocuiască gazul rusesc cu cel din Qatar. Trei ruse anonime care cunosc situația au declarat pentru Reuters că RWE și Uniper sunt pe cale să încheie acorduri pe termen lung pentru a cumpăra gaze naturale lichefiate (GNL) din proiectul North Field Expansion din Qatar.
Sursele citate spun că până la momentul actual, în discuțiile dintre Qatar și Germania au existat mai multe divergențe referitoare lac condițiile cheie. Mai exact, este vorba despre contracte, dar și despre prețul gazelor. Pe de altă parte, în final, este de așteptat ca ambele părți să ajungă la un compromis, spun sursele citate.
Menționăm faptul că Germania și-a propus ca până la jumătatea anului 2024 să înlocuiască toate importurile de energie din Rusia. Deși planul este unul cât se poate de ambițios, efortul este unul destul de mare.