Germania ignoră spațiul Schengen. Decizia luată la Berlin privind granițele țării. UE nu poate bloca

Germania harta steag

SURSA FOTO: Dreamstime

Germania a decis să reintroducă controalele la pașapoarte, în ciuda faptului că face parte din spațiul Schengen. Măsura se va aplica la frontierele terestre și este motivată de dorința autorităților de a combate migrația ilegală și de a întări securitatea națională.

Germania reintroduce controlul pașapoartelor la frontierele terestre

Germania a decis să reintroducă controalele la pașapoarte la toate frontierele terestre, o măsură surprinzătoare în contextul apartenenței țării la spațiul Schengen, care permite libera circulație a persoanelor între statele membre.

Această inițiativă este motivată de dorința autorităților de a combate migrația ilegală și de a întări securitatea națională, conform surselor guvernamentale.

Nancy Faeser, ministrul de Interne german, a emis dispoziția care impune reluarea controalelor la frontierele terestre ale Germaniei, iar țara a informat deja Comisia Europeană despre această măsură.

Acțiunea vine în contextul în care Germania încearcă să gestioneze presiunile migrației necontrolate, iar opoziția conservatoare CDU/CSU a cerut de mult timp măsuri mai dure privind fluxul de migranți. Faeser a subliniat că măsura este necesară pentru a controla mai bine cine intră în țară și pentru a asigura securitatea cetățenilor germani.

Autoritățile germane au explicat că reintroducerea controalelor la frontiere urmărește reducerea migrației ilegale, dar și combaterea altor amenințări, cum ar fi activitățile grupărilor teroriste islamiste și organizațiile de criminalitate transfrontalieră.

Germania, ca și alte state europene, se confruntă cu provocări legate de fluxul migranților, iar controlul la frontiere este văzut ca o soluție temporară, dar esențială pentru gestionarea acestor riscuri.

SURSA FOTO: Dreamstime

Reglementările spațiului Schengen permit astfel de măsuri în cazuri excepționale

Deși spațiul Schengen este cunoscut pentru libera circulație, statele membre pot reintroduce controale la granițe în cazuri excepționale, conform Codului frontierelor Schengen (SBC).

Aceste controale pot fi reintroduse temporar în cazul unor amenințări grave la adresa securității naționale sau pentru a preveni migrația ilegală. Măsurile trebuie însă să fie proporționale și aplicate doar ca ultimă soluție. Comisia Europeană poate evalua și emite avize referitoare la aceste măsuri, dar nu are dreptul de veto pentru a le opri.

„Reintroducerea controlului la frontierele interne trebuie să fie aplicată ca măsură de ultimă instanță, în situații excepționale, și trebuie să respecte principiul proporționalității,” stipulează reglementările Comisiei Europene.

Precedente prin introducerea de controale la granițele cu Elveția, Cehia și Polonia

Deși controalele la frontierele Germaniei sunt văzute ca o măsură excepțională, țara a reintrodus deja, din octombrie 2023, controale la granițele cu Elveția, Cehia și Polonia. Scopul acestor controale a fost să descurajeze migranții care încearcă să intre ilegal în Germania prin rutele terestre din aceste țări.

De asemenea, Germania a menținut controale temporare la frontiera cu Austria încă din septembrie 2015, în urma crizei migrației din Orientul Mijlociu.

Decizia de a reintroduce controale la frontieră vine într-un context politic tensionat în Europa. Presiunile generate de creșterea migrației ilegale au determinat opoziția conservatoare din Germania, în special blocul CDU/CSU, să ceară măsuri mai stricte privind imigrația. Aceste solicitări au fost urmate de un val de îngrijorări la nivel național cu privire la siguranța și securitatea țării.

Deocamdată, detaliile suplimentare despre modul exact de implementare a noilor controale nu au fost făcute publice.