O nouă soluţie propusă în Europa, în contextul crizei energetice şi a nevoii de a scăpa de dependenţa de Rusia.
Un nou gazoduct ar putea fi construit în Europa! Ce a propus cancelarul Olaf Scholz?
Joi, 11 august, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a pledat pentru construirea unui gazoduct între Portugalia şi Europa Centrală.
De această conductă de gaze naturale ar fi mare nevoie în acest moment, având în vedere efectele războiului din Ucraina, dar şi tensiunile între Rusia şi Europa pe tema alimentării cu gaze.
„M-am interesat mult de o conductă care astăzi ne lipseşte enorm de mult, şi anume o conductă pe care ar fi trebuit să o construim între Portugalia, Spania, prin Franţa şi până în Europa Centrală”, a declarat cancelarul Olaf Scholz, joi, într-o conferinţă de presă, potrivit agenţiei AFP.
Germania va discuta cu Portugalia, Spania, Franţa, dar şi cu şefa Comisiei Europene
Liderul de la Berlin a adăugat că va discuta despre acest proiect ambiţios cu premierii Portugaliei şi Spaniei, dar şi cu preşedinţii Franţei şi Comisiei Europene.
„Am propus să abordăm un asemenea proiect pe lângă omologii mei spaniol (Pedro Sanchez) şi portughez (Antonio Costa), dar şi în discuţiile cu preşedintele francez (Emmanuel Macron) şi cu preşedinta Comisiei Europene (Ursula von der Leyen)”, a declarat cancelarul Germaniei.
Totuşi, Olaf Scholz nu a venit joi cu mai multe detalii despre proiectul acestui gazoduct.
Despre un proiect asemănător se vorbea şi în urmă cu nouă ani
Ideea unui astfel de gazoduct nu este una nouă. În anul 2013, se vorbea despre conducta MidCat, care ar fi urmat să lege regiunea Catalonia din Spania de sud-estul Franţei. Nu s-a ajuns însă la un acord privind finanţarea, iar Franţa nu a sprijinit oricum în mod real proiectul, nefiind pe deplin convinsă de utilitatea unui astfel de gazoduct. Proiectul a fost în cele din urmă abandonat în anul 2019.
Mai mult, în 2018, un studiu de fezabilitate comandat de Comisia Europeană ajunsese la concluzia că o asemenea infrastructură, cu un cost estimat de aproape jumătate de miliard de euro, nu ar nici rentabilă şi nici necesară.
Totuşî, în luna martie a acestui an, Nadia Calvito, ministrul Economiei din Spania, a transmis că este în favoarea relansării planului privind acest gazoduct, precizând că un asemenea interconector ar trebui să privească şi transportul „hidrogenului verde”.
Reamintim că Germania este unul dintre statele europene cu o dependenţă ridicată de gazul rusesc, iar problema alimentării devine tot mai acută la Berlin, pe măsură ce Rusia livrează tot mai puţine gaze prin conductele care ajung în Europa, ca răspuns la sancţiunile impuse de UE şi alte ţări din Occident.