„O revenire la acordul actual nu ar fi suficientă”, a declarat şeful diplomaţiei germane Heiko Maas pentru săptămânalul Der Spiegel, în perspectiva unei posibile relansări a acestui dosar după învestirea democratului Joe Biden ca preşedinte al SUA. „Va fi nevoie de un fel de acord nuclear plus, ceea ce este şi în interesul nostru”, a declarat Maas.
Joe Biden a confirmat miercuri că este favorabil revenirii ţării sale în acord dacă autorităţile iraniene vor reveni la rândul lor la o respectare strictă a limitelor impuse programului lor nuclear, înainte de negocieri asupra altor ameninţări din partea Teheranului.
„Avem aşteptări clare faţă de Iran: fără arme nucleare, dar şi fără programe de rachete balistice care ameninţă toată regiunea”, a subliniat Maas, în timp ce Germania exercită până la sfârşitul lunii decembrie preşedinţia semestrială a Consiliului UE. „De asemenea, Iranul trebuie să joace un alt rol în regiune. Avem nevoie de acest acord tocmai pentru că nu avem încredere în Iran”, a declarat şeful diplomaţiei germane, dând asigurări că a convenit asupra acestor lucruri cu omologii săi francez şi britanic.
SUA s-a retras în 2018 din acord
Donald Trump a retras SUA în 2018 din acordul încheiat alături de China, Rusia, Germania, Franţa şi Regatul Unit cu Iranul menit să împiedice Teheranul să se doteze cu arme nucleare, estimând că acesta este insuficient pentru a stăvili comportamentele „destabilizatoare” ale Republicii Islamice.
După aceasta, preşedintele republican a reintrodus, apoi a înăsprit sancţiunile americane ridicate în 2015, spre nemulţumirea aliaţilor europeni care încearcă să salveze acordul. Ca răspuns, Teheranul a început să încalce unele restricţii impuse pentru activităţile sale nucleare.
În timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, Biden a afirmat că dacă autorităţile iraniene vor reveni la o „respectare strictă” a limitelor impuse programului lor nuclear prin acordul internaţional din 2015, SUA vor reveni la rândul lor în acord, ca „punct de plecare” pentru viitoare negocieri.
Ales preşedinte, Joe Biden a persistat. „Va fi dificil, însă da”, a declarat el atunci când a fost întrebat marţi de un jurnalist de la The New York Times dacă îşi menţine poziţia în această problemă. „Cea mai bună modalitate de a înregistra o anumită stabilitate în regiune” este de a ne ocupa de programul nuclear al Teheranului, a spus Biden. Dacă Iranul se va dota cu bomba atomică, va exista o cursă a înarmării nucleare în Orientul Mijlociu, iar aceasta este „ultima chestie blestemată de care e nevoie în această parte a lumii”, a declarat preşedintele ales al SUA.