Potrivit unui anunț lansat la începutul acestei săptămâni, compania germană de biotehnologie CureVac a înrolat primul participant pentru a doua etapă a fazei doi din testele clinice pentru testarea potenţialului vaccin împotriva Covid-19 dezvoltat, inofrmează Reuters.
Această etapă a testelor clinice este importantă în vederea aprobării ulterioare, întrucât este analizată atât siguranţa, cât şi eficienţa la adulţi şi urmează să includă peste 35.000 de participanţi din Europa şi America Latină.
Testele ar trebui să demonstreze eficienţa vaccinului în prevenirea infectării cu noul coronavirus, a anunţat CureVac.
Cât de sigur este vaccinul?
„Datele legate de siguranţă şi imunogenitate (n.red: capacitatea de a declanşa un răspuns imun) arată promiţător până în acest moment şi sperăm ca aceste teste vor continua să demonstreze impactul tehnologiei mRNA şi efectul vaccinului nostru în prevenirea Covid-19, pentru a putea învinge această pandemie”, a transmis Franz-Werner Haas, directorul executiv al CureVac.
Potenţialul vaccin dezvoltat de CureVac este unul dintre cele trei proiecte pe care guvernul german le susţine cu o finanţare totală de circa 750 milioane de euro.
Comisia Europeană a rezervat deja 405 milioane de doze din potenţialul vaccin dezvoltat de CureVac.
Rusia trece la alt nivel
Dacă Germania începe testele pe oameni, Rusia se apropie de finalizarea studiilor clinice asupra unui vaccin COVID-19 destinat animalelor domestice şi nurcilor.
De asemenea, estimează că procesul de obţinere a avizelor legale va începe în februarie, conform autorităţii sanitar-veterinare din Rusia, informează luni Reuters.
Centrul Federal pentru Sănătatea Animalelor a început să dezvolte vaccinul în primăvară, după ce autorităţile au stabilit că virusul ar putea fi transmis de la oameni la unele animale domestice, transmite Agerpres.
Rusia a devenit prima ţară care a aprobat un vaccin destinat oamenilor – Sputnik V – în luna august, şi se află în proces de administrare a acestuia la nivel naţional. Peste 150.000 de persoane au fost deja vaccinate.
Vaccinul rusesc destinat animalelor vizează în special iepurii, nurcile şi pisicile.