Agenția Europeană pentru Medicamente nu a emis încă o autorizație cu privire la administrarea dozei booster pentru tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani. Alte state care deja au început acest proces oficial sunt Israelul, Ungaria și Statele Unite ale Americii. În România, situația administrării celei de-a treia doză copiilor este incertă, deoarece nu a avut loc o campanie de informare a populației pe această temă, însă practica este acceptată.
STIKO este autoritatea germană în domeniul vaccinări, care a recomandat joi ca toți copiii cu vârste între 12 și 17 ani să primească și doza booster. „Situaţia actuală, cu o creştere bruscă a numărului de cazuri din cauza variantei Omicron şi a consecinţelor pentru sistemul de sănătate din Germania, face necesară extinderea campaniei de vaccinare”, transmite STIKO într-un comunicat de presă.
Decizia vine în contextul în care în urmă cu două zile, pe data de 11 ianuarie, Germania a raportat 120.000 de cazuri noi de persoane depistate cu coronavirus. Media infectărilor din ultimele 7 zile a ajuns la peste 55.000. În prezent există mii de tineri și în România care au primit doza booster, atât din grupa de vârstă 12-15 ani cât și din grupa de vârstă 16-17 ani.
Agenția Europeană a Medicamentului a transmis că urmează să examineze dacă va prelungi aprobarea pentru doza de rapel cu Pfizer pentru adolescenții de 16 și 17 ani. Totodată, ea așteaptă ca producătorii de medicamente să depună o cerere de aprobare pentru grupa de vârstă 12-15 ani, lucru ce aparent încă nu a avut loc în Europa.
Doza booster pentru minori, permisă în România
„Noi am elaborat o instrucțiune încă din 28 septembrie, persoanele cu vârsta cuprinsă între 12-18 ani pot efectua, evident, doza de booster în România dacă au mai mult de șase luni de la prima schemă de vaccinare. Am luat această decizie bazându-ne, pe de o parte, pe faptul că sunt persoane din această grupă de vârstă vulnerabile, care sunt în evidență cu afecțiuni cronice și care din punct de vedere imunologic se comportă ca o persoană de peste 18 ani și atunci este absolut firesc să le dăm posibilitatea acestor persoane să își efectueze doza de booster. Deci, toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani care au încheiat schema completă de vaccinare și care au cel puțin şase luni pot să se adreseze pentru efectuarea dozei de booster, chiar dacă la nivel de Agenţie Europeană a Medicamentului dozele de booster pentru Pfizer și Moderna sunt autorizate, de fapt, pentru administrare la persoane de peste 18 ani”, a explicat Valeriu Gheorghiță pentru hotnews.