Aceasta sugerează că cea mai mare economie europeană este în grafic pentru a înregistra un start solid în 2014, după o creştere modestă în 2013, transmite Reuters.
Institutul de cercetare economică Ifo a anunţat luni că încrederea companiilor germane în economie a înregistrat o creştere de până la 110,6 puncte în luna ianuarie, de la 109,5 puncte în decembrie, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o creştere până la nivelul de 110 puncte.
Cea mai mare economie europeană beneficiază de cel mai redus nivel al şomajului din aproape 20 de ani şi de redresarea zonei euro. Potrivit cifrelor corectate în funcţie de variaţiile sezoniere, publicate în 7 ianuarie de Agenţia federală pentru muncă, numărul persoanelor fără un loc de muncă a scăzut cu 15.000, până la 2,965 milioane de persoane. În schimb, rata şomajului a rămas neschimbată, la 6,9%, în apropiere de cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii.
Creşterea economiei Germaniei în 2013 a fost sub estimările analiştilor, chiar dacă ţara a condus ieşirea zonei euro din cea mai îndelungată recesiune înregistrată vreodată, în timp ce deficitul bugetar a fost de 0,1% din PIB.
Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut anul trecut cu 0,4%, comparativ cu 2012, când avansul a fost de 0,7%, datorită majorării consumului gospodăriilor şi investiţiilor, arată cifrele preliminare publicate recent de Oficiul Federal de Statistică (Destatis).
Economiştii şi Guvernul de la Berlin estimau o expansiune a celei mai mari economii europene de 0,5% .
'Europa încă încearcă să ajungă la o creştere solidă după criză, iar Germania este principalul motiv al ieşirii zonei euro din recesiune. Consumul privat a fost cheia expansiunii Germaniei anul trecut, dar va fi extrem de important şi în acest an', a declarat Andreas Moeller, economist la WGZ Bank, în Dusseldorf.
Creşterea economiei ar urma să se accelereze la 1,7% în 2014 şi la 2% în 2015, conform estimărilor Bundesbank (Banca Centrală a Germaniei).
Anul trecut, exporturile Germaniei au crescut cu 0,6%, în timp ce importurile au înregistrat un avans de 1,3%. Consumul privat a urcat cu 0,9% anul trecut, faţă de 0,8% în 2012.
Analiştii apreciază că angajamentul Executivului privind un salariu minim la nivel naţional şi o suplimentare cu 23 de miliarde de euro a cheltuielilor până în 2017 pentru investiţii în infrastructură, educaţie, cercetare şi dezvoltare este binevenit, deoarece vor fi stimulate atât cererea internă, cât şi economiile lente ale vecinilor săi europeni. AGERPRES