Banca Centrală Europeană (BCE) consideră că este garantată stabilitatea preţurilor în momentul în care inflaţia este uşor sub 2 %.

Principalul factor inflaţionist a fost în februarie preţul energiei, care s-a majorat cu 7,2 %. Dacă se face abstracţie de acest preţ, inflaţia s-ar situa la 1,7%.

Preţurile alimentelor au crescut cu 4,4%. Cea mai puternică ascensiune au avut-o preţurile legumelor – 21%.

Conform previziunilor Institutului de Studii Economice de la Kiel (IfW), inflaţia medie anuală în 2017 va fi de 1,8 %, după ce anul trecut s-a situat la 0,5%.

Creşterea producţiei industriale a depăşit estimările în ianuarie

Producţia industrială a Germaniei s-a redresat în ianuarie, datele sugerând că cererea internă solidă ar putea compensa efectele încetinirii de pe pieţele emergente asupra celei mai mari economii europene, transmit Bloomberg şi Reuters.

Producţia, ajustată în funcţie de factorii sezonieri şi inflaţie, a urcat cu 2,8% în noiembrie, comparativ cu un declin de 2,4% în decembrie, arată datele publicate de Ministerul Economiei de la Berlin. Analiştii se aşteptau la un avans de 2,5%.

"Per ansamblu, producţia industrială a înregistrat un start bun în 2017. Avansul din ianuarie a fost peste media din trimestrul patru din 2016", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Investiţiile au înregistrat o creştere de 6,1% în ianuarie, iar industria prelucrătoare o expansiune de 3,7%, cel mai semnificativ avans din august 2016. Sectorul construcţiilor a consemnat o scădere de 1,3%, iar producţia de energie a coborât cu 0,7%.

AGERPRES