Companiile germane atrag din nou atenţia asupra unei posibile penurii de forţă de muncă şi recrutează deja personal pentru a anticipa situaţia de după perioada de criză, deşi au carnetele de comenzi decimate şi şi-au trimis salariaţii în şomaj parţial, transmite AFP, citat de Mediafax.
La Trumpf, companie familială cu sediul în apropiere de Stuttgart (sud-vest), 80 la sută dintre cei 4.500 de salariaţi germani se află în şomaj parţial din iulie, din cauza lipsei comenzilor. La închiderea exerciţiului financiar la 30 iunie, numărul comenzilor a scăzut cu 35 de procente.
Această situaţie nu va împiedica însă firma să angajeze până în iunie 25 de ingineri abia ieşiţi de pe băncile universităţilor pentru a-i trimite direct în şomaj parţial subvenţionat de stat, explică Ingo Schnaitmann, purtător de cuvânt al firmei.
„Vrem să evităm cu tot dinadinsul repetarea situaţiei din anii 90”, continuă el. La acea vreme, „nimeni nu a făcut angajări din cauza crizei, dintr-o dată din ce în ce mai puţini tineri au început să urmeze studii de inginerie şi când economia şi-a revenit am avut lipsă” de ingineri.
Ceea ce fac acum Trumpf şi alte companii ar fi fost interzis în urmă cu câteva luni, dar Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă a adaptat normele referitoare la şomajul parţial pentru a permite întreprinderilor să facă recrutări în această situaţie.
Deşi e criză, nemţii sunt prevăzători
Căci, deşi criza este în continuare de actualitate, iar Germania se pregăteşte de o creştere a nivelului şomajului, „continuă să existe mai multe oferte de locuri de muncă pentru ingineri decât candidaţi”, potrivit lui Michael Stahl, responsabil cu problemele de formare în cadrul federaţiei industriilor metalurgică şi electronică, Gesamtmetall.
Patronatul BDA evoca recent un deficit de 60.000 de specialişti, aproape exclusiv la nivelul profesiilor tehnice.
Dintr-o dată, federaţii precum Gesamtmetall depun toate eforturile pentru a se asigura că întreprinderile vor dispune de un număr suficient de tineri ingineri şi muncitori specialişti imediat ce economia îşi va reveni. Lucru care nu ar trebui să întârzie, conform indicatorilor industriei germane, care arată o tendinţă ascendentă.
Generaţiile de baby-boom ies la pensie fără să fie înlocuite
În Bavaria, filiala regională a Gesamtmetall a creat un fel de firmă interimară care angajează tinerii licenţiaţi la încheierea studiilor, după care îi „împrumută” companiilor care au nevoie de ei, dar îi plăteşte ea însăşi.
„Astfel, ei nu sunt responsabilitatea companiilor”, explică Stahl. În cazul unor societăţi, băncile, devenite foarte atente la condiţiile de acordare a creditelor, se opun noilor angajări, însă nevoia de mână de lucru calificată există, detaliază el.
Odată ce momentul de vârf al crizei a trecut, tinerii vor fi angajaţi de patronii lor de facto.
Miza este ca „tinerii licenţiaţi să nu-şi piardă cunoştinţele şi să nu se îndrepte către alte branşe”, potrivit lui Holger Wuchold, din partea federaţiei sectoriale a maşinilor-unelte VDMA.
Deoarece producătorii acestor utilaje, o mare forţă a industriei germane, sunt printre angajatorii care au fost afectaţi cel mai mult în ultimii ani de o penurie de mână de lucru, uneori din motive demografice – societatea îmbătrâneşte, iar generaţiile de baby-boom ies la pensie fără să fie înlocuite – şi de dezinteresul faţă de profesiile ştiinţifice şi tehnice.
Numai în fosta RDG, unde natalitatea a scăzut în anii 90 şi emigrarea către Vest a făcut restul, rezerva de mână de lucru se va diminua cu două milioane de persoane până în 2025, potrivit unui studiu al institutului de cercetări în domeniul muncii (IAB).
SURSA: Mediafax