Așadar, PIB-ul din Germania s-a contractat cu 0,3%, în 2023, după ce a înregistrat o creştere de 1,9% în 2022. Datele au fost publicate luni de Oficiul naţional de statistică Destatis.
Economia Germaniei a primit o lovitură grea
Publicația AFP notează că schimbarea a fost cauzată de costul energie, dobânzile mari și scăderea cererii externe, care îi slăbesc țării puterea industrială şi exporturile.
Potrivit datelor corectate în funcţie de variabilele calendarului şi preţurilor, PIB-ul a scăzut cu 0,1%. Aceste rezultate sunt un pic mai bune decât previziunile Guvernului german şi Fondului Monetar Internațional (FMI).
Datele respective preconizau o contracţie a economiei germane de 0,4% şi, respectiv, de 0,5% în 2023.
Țara se descurcă mai rău decât media UE
Totuși, Germania se descurcă în mod clar mai rău decât media UE, notează sursa menționată. Aceasta urmează să atingă o creştere de 0,6% în 2023, potrivit ultimelor previziuni ale Comisiei Europene (CE).
Cea de a treia economie mondială este în urma altor ţări industriale mari ca Statele Unite şi Regatul Unit.
Sfârşitul anului a fost şi mai prost decât trimestrele precedente, cu un PIB estimat în scădere cu 0,3% din septembrie în decembrie, potrivit unei estimări preliminare a Destatis.
Sursa menționată notează că această recesiune este o veste proastă pentru Guvernul lui Olaf Scholz. Acesta are deja o nepopularitate-record şi se confruntă cu o multiplicare a revendicărilor sociale.
„Anul 2023 a fost turbulent, cu economie în stare permanentă de criză”, a comentat un analist de la banca ING, Carsten Brzeski.
De asemenea, economia germană este afectată de criza puternicului său sector industrial. Acesta reprezintă aproximativ 20% din bogăţia produsă în ţară.
Producţia rămâne mai mică cu 9% faţă de nivelul de dinainte de pandemie. Sectorul a fost încetinit de o cerere inferioară, din cauza inflaţiei şi unor creşteri a dobânzilor de către Banca Centrală Europeană (BCE). Amintim că inflația a atins 5,9% în 2023.
Consumul privat a scăzut cu 0,8% în decurs de un an
Potrivit Destatis, consumul privat a scăzut cu 0,8% în decurs de un an. A suferit mai ales sectorul construcţiilor. Acesta care a înregistrat un recul al investiţiilor de 2,1%.
Industria a fost penalizată şi de exporturi mai puţin dinamice, pe fondul unor tensiuni geopolitice şi unor cereri mai mici de „Made in Germany” în China şi SUA.