Decizie de ultimă oră luată în Germania. În urma refuzului de survol venit din partea autorităţilor maliene, Berlinul a decis să își suspende cea mai mare parte a operaţiunilor sale militare în Mali în cadrul misiunii ONU (MINUSMA), ”până la noi ordine”.
Anunțul a fost făcut de Ministerul german al Apărării, în cursul zilei de vineri, citat de France Presse. La rândul său, un purtător de cuvânt al Ministerului a confirmat faptul că autoritățile din Mali au refuzat să autorizeze un zbor prevăzut pentru astăzi.
„Guvernul malian a refuzat încă o dată să autorizeze un zbor prevăzut pentru astăzi, care trebuia să asigure o rotaţie a personalului”. a explicat un purtător de cuvânt al ministerului.
Având în vedere modul în care situația din Mali a evoluat, oficialul german anunță că operațiunile de recunoaștere, dar și zborurile de transport cu elicopterul, vor fi suspendate.
Germania își suspendă zborurile de transport cu elicopterul și operațiunile de recunoaștere din Mali
„În consecinţă ne suspendăm până la noi ordine operaţiunile de recunoaştere şi zborurile de transport cu elicopterul pentru că nu este posibil să susţinem MINUSMA pe plan operaţional”, a adăugat el.
Suspendarea activităților este una temporară, conform autorităților de la Berlin. „Activităţile soldaţilor germani din Mali sunt suspendate temporar”, potrivit comunicatului semnat de ministrul apărării, social-democrata Christine Lambrecht, notează EFE.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt a mai adăugat că, în ciuda suspendărilor, un punct de control va rămâne în țară, din cauza unor motive logistice și operaționale.
Zece civili au fost uciși în Mali într-o singură zi
Menționăm faptul că situația din Mali s-a degradat considerabil în ultima perioadă, iar insecuritatea predomină în țara africană. Doar în cursul zilei de luni, zece civili și-au pierdut viața, fiind uciși de mai mulți bărbați înarmați neidentificați.
Îngrijorări în Mali existau însă de multă vreme. Încă din luna februarie, șefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a tras un semnal de alarmă. Aceasta a pus sub semnul întrebării continuarea operaţiunii militarilor germani în Mali, ca urmare a deciziilor juntei maliene şi amânării alegerilor generale.
La acel moment, armata germană, Bundeswehr, menţinea la acea vreme un contingent de aproape 1.500 de soldaţi în Mali. Dintre aceștia, cei mai mulţi făceau parte din misiunea ONU de combatere a terorismului jihadist.Mandatul misiunii respective a expirat în mai, după care circa 140 de soldaţi germani au rămas în Mali, aşteptând să fie înlocuiţi prin rotaţie în septembrie, mai scrie EFE.