Germania, la un pas să relaxeze regulile privind carantina. Numărul de cazuri a crescut din nou
Ministerul german al Sănătății a propus renunțarea la carantina obligatorie din cauza coronavirusului, după ce numărul celor care se izolează a ajuns la patru milioane, scrie Reuters, care adaugă că persoanele cu COVID trebuie să stea în carantină cel puțin 7 zile.
Ministrul german al Sănătății dorește să schimbe această regulă – Karl Lauterbach dorește o autoizolare de cinci zile, iar la finalul acestei perioade să se efectueze un test pentru depistarea bolii.
Aceste propuneri au fost făcute după ce numărul cazurilor de coronavirus a crescut din nou în Germania, iar măsurile urmează să fie discutate de autoritățile celor 16 landuri federale germane.
Joi, Institutul Robert Koch a raportat un număr de 274.901 de noi infectări, în timp ce numărul total al cazurilor de coronavirus, de la începutul pandemiei, a ajuns la 21,1 milioane. În ceea ce privește decesele, aproape 130.000 de nemți și-au pierdut viața.
Bild, o publicație cunoscută în Germania, a anunțat că Guvernul de la Berlin a renunțat la planurile de a face vaccinarea obligatorie pentru cetățenii cu vârsta de peste 18 ani, din cauză că nu există majoritate în parlament.
Cu toate acestea, mai relatează publicația, Guvernul condus de Olaf Scholz plănuiește să facă vaccinarea obligatorie pentru cei cu vârsta de peste 50 de ani.
Comisia Europeană anunță adoptarea unor noi norme privind certificatul de vaccinare
Comisia Europeană a informat recent că au fost adoptate mai multe norme, potrivit cărora minorii sunt scutiți de la perioada de acceptare de 270 de zile pentru certificatele de vaccinare în urma seriei de vaccinare primară.
În acest context, perioada standard de acceptare va fi limitată în cazul persoanelor în vârstă de cel puțin 18 ani, conform unui comunicat transmis de Comisia Europeană.
Amintim că nu toate statele membre recomandă în momentul de față administrarea dozei de rapel minorilor, chiar dacă a fost autorizată utilizarea acesteia începând cu vârsta de 12 ani, în urma unei recomandări din partea EMA.
„Unul dintre cele mai mari avantaje ale certificatului digital al UE privind COVID este flexibilitatea cu care se adaptează la noile circumstanțe. În urma discuțiilor cu experți din domeniul sănătății publice din statele membre, am decis că certificatele de vaccinare ale minorilor nu ar trebui să expire. Atunci când călătoresc, ei vor putea continua să utilizeze certificatul primit după seria de vaccinare primară”, a declarat comisarul pentru justiție, Didier Reynders.
Excepția pentru persoanele cu vârsta sub 18 ani se va pune în aplicare în etapa de verificare, prin adaptarea aplicațiilor mobile utilizate pentru verificarea certificatelor digitale ale UE privind COVID. Până la 6 aprilie 2022, statele membre trebuie să efectueze adaptările tehnice necesare pentru aplicarea acestei derogări.