Germania, „locomotiva Europei”, va deveni „bolnavul Europei” dacă nu se schimbă

germania

Sursa: Dreamstime

„Locomotiva Europei”, așa cum este supranumită Germania, ar putea avea probleme în ceea ce privește economia și din acest motiv ar putea deveni „bolnavul Europei” dacă nu ia rapid măsuri să se schimbe, a declarat șeful Deutsche Bank.

Germania are slăbiciuni

Christian Sewing, directorul general al Deutsche Bank, face previziuni sumbre legate de economia Germaniei. El  a declarat că Berlinul trebuie să abordeze imediat „problemele structurale” pentru că altfel ar putea deveni bolnavul Europei, scrie CNBC. Sewing a spus la Summitului bancar Handelsblatt 2023 că, Germania are un potențial imens dar există și slăbiciuni.

„Nu suntem bolnavul Europei. Dar este de asemenea adevărat că există slăbiciuni structurale care ne frânează economia și o împiedică să își dezvolte marele potențial. Vom deveni bolnavul Europei dacă nu abordăm acum aceste probleme structurale”, a a spus Christian Sewing.

CEO-ul Deutsche Bank a spus că cea mai mare sarcină revine băncilor, ale căror roluri se schimbă în actualul climat macroeconomic.

„Suntem mai solicitați ca niciodată ca manageri de risc și consilieri. Aceasta este o mare responsabilitate, dar și o mare oportunitate de a crea o nouă încredere. Nu trebuie să ne amăgim. Suntem încă în urma concurenților noștri internaționali. Chiar dacă situația economică specială cauzată de ratele dobânzilor în prezent acoperă oarecum acest lucru. Mai mult pentru unele instituții, mai puțin pentru altele”, a adăugat Sewing.

De asemenea, șeful băncii centrale din Germania a enumerat și alte probleme care contribuie la imaginea de „bolnav”. Printre ele, costurile ridicate și imprevizibile ale energiei, conexiunile lente la internet, rețelele feroviare învechite, întârzierile în digitalizare, lipsa de lucrători calificați, birocrația excesivă și procedurile de aprobare îndelungate.

Costurile mari ale energiei contribuie la recesiune

În ultimele luni, s-a dezbătut mult dacă Germania merită această poreclă. Ea a fost folosită pentru prima dată pentru a descrie cea mai mare economie a Europei în 1998. Asta în timp ce se confrunta cu provocările costisitoare ale unui mediu post-reunificare.

Mulți dintre factorii care pun la încercare economia germană sunt provocări la nivel global. Asta a declarat marți Peter Oppenheimer, șef al departamentului de cercetare macro EMEA la Goldman Sachs, pentru CNBC.

„Situația dificilă cu care se confruntă economia în acest moment se datorează cu adevărat mai multor factori”, a declarat Oppenheimer.

El s-a referit la provocările din sectorul manufacturier. Un impuls dezamăgitor al redeschiderii Chinei și costurile mai mari ale energiei contribuind la recesiunea din Germania.

Germania a intrat în recesiune tehnică în primul trimestru al anului, deoarece creșterea PIB-ului a fost revizuită în scădere de la zero la -0,3%. De atunci, mai multe instituții au prognozat o nouă contracție a economiei germane, inclusiv banca centrală a Germaniei și Fondul Monetar Internațional.