Sunt vizați aproape 2 milioane de lucrători din Germania, după ce trei partide au convenit miercuri să formeze un nou guvern. Totodată, decizia a fost luată în contextul în care social-democratul de stânga Olaf Scholz va prelua funcția de cancelar de la Angela Merkel.
Cea mai bună veste pentru acești oameni! Salariile vor crește cu 25%
Astfel, Germania dorește să crească salariul minim la 12 euro pe oră, față de 9,60 euro pe oră în prezent, potrivit acordului de coaliție. Măsura respectivă ar putea crește veniturile a aproape 2 milioane de persoane din Germania care primesc salariul minim, respectiv aproximativ 5% dintre lucrători, spune economistul ING Carsten Brzeski, potrivit cnn.com
De asemenea, acesta a declarat că mișcarea este „în mod clar semnificativă”. Salariul minim era deja stabilit să crească la 10,45 euro în iulie 2022. Textul acordului de coaliție nu a precizat când va intra în vigoare majorarea.
Măsura ar trebui să stimuleze creșterea generală a salariilor
Economistul Felix Huefner de la UBS a declarat că măsura ar trebui să „stimuleze creșterea generală a salariilor” în întreaga economie germană, avertizând în același timp că ar putea „contribui la presiuni salariale mai ample”.
Banca centrală a Germaniei a criticat public măsura în această săptămână, calificând-o drept „îngrijorătoare”. Instituția a spus că ar avea un efect de recul asupra salariilor pentru persoanele cu venituri mai mari.
Economiștii și factorii de decizie politică din întreaga lume au urmărit îndeaproape creșterea salariilor ca o componentă cheie a inflației. În Germania, inflația în octombrie a fost de 4,5%, cea mai mare măsură din ultimele aproape trei decenii, în condițiile în care prețurile energiei au crescut vertiginos și costul alimentelor a urcat. Amintim că Germania a introdus pentru prima dată un salariu minim național de 8,50 euro în 2015.
Un nou proiect de lege al UE dorește să consolideze salariile minime în întregul bloc
Sprijinul pentru salariul minim în Europa a crescut pe măsură ce puterea sindicatelor a scăzut. Comisia Europeană afirmă că, între 2000 și 2015, s-a înregistrat o scădere a proporției de lucrători din UE care beneficiază de contracte colective de muncă, scăderi deosebit de puternice fiind înregistrate în Europa Centrală și de Est.
Un nou proiect de lege al UE, anunțat la începutul acestei luni, încearcă să consolideze salariile minime în întregul bloc.