Autorităţile germane au efectuat o primă evaluare a rezultatelor unui proiect-pilot de supraveghere a spaţiilor publice cu ajutorul camerelor video cu recunoaştere facială pentru identificarea persoanelor căutate de poliţie şi în special a teroriştilor, informează joi agenţia EFE.
'Monitorizarea video este foarte importantă pentru a clarifica delictele a posteriori', a declarat ministrul german de interne Thomas de Maiziere, venit joi în gara berlineză Sudkreuz, unde a fost implementat pentru un test acest proiect-pilot.
El a amintit că actualele camere de supraveghere doar înregistrează imagini fără să permită dezvăluirea identităţii persoanelor, în timp ce prin tehnica recunoaşterii faciale se poate confirma în numai câteva secunde dacă cineva se află pe o listă cu persoane căutate.
Ministrul german de interne a recunoscut totodată că 'fiabilitatea' acestei tehnologii este 'foarte importantă' şi a semnalat că 'marja de eroare' va fi decisivă în dezbaterea privind avantajele şi dezavantajele implementării extinse a acestei tehnici în spaţiile publice.
Aceste elemente sunt avute în vedere în proiectul-pilot început pe 1 august şi experimentat pe o durată de şase luni în gara Sudkreuz cu ajutorul a circa 300 de persoane care s-au oferit să participe ca voluntari.
Primele rezultate provizorii după patru săptămâni de probe, efectuate în zilele senine de vară, arată că sistemul funcţionează cu o 'exactitate surprinzătoare', dar mai trebuie să vedem cum se comportă această tehnologie în condiţii mai puţin prielnice, adică noaptea, în zilele obscure sau atunci când o persoană poartă ochelari de soare, o şapcă ori altceva pe cap, a indicat ministrul Thomas de Maiziere.
Referindu-se în acest context la ameninţarea teroristă, care de altfel a motivat elaborarea proiectului pentru camerele video cu recunoaştere facială, oficialul german a spus că, în urma recentelor atentate din Spania şi Finlanda, aceasta 'rămâne ridicată, nici mai mult, nici mai puţin'.
'Evident că avem nevoie de măsuri de securitate adecvate', a mai spus el, subliniind însă că trebuie căutate soluţii de sporire a securităţii care să nu determine şi o schimbare a modului de viaţă al populaţiei.
AGERPRES