Ministrul Economiei, Sigmar Gabriel, va prezenta la şedinţa de miercuri a cabinetului cele mai recente previziuni. Surse din cadrul coaliţiei aflată la guvernare în Germania au anunţat că "Estimarea de creştere a celei mai mari economii europene în 2017 este de 1,4%".
În octombrie, Executivul a înrăutăţit de la 1,5% la 1,4% prognoza privind evoluţia PIB-ului în 2017, în timp ce în noiembrie consilierii economici au anunţat un avans de 1,3%, faţă de 1,6% previzionat anterior.
Economia Germaniei a înregistrat în 2016 un avans de 1,9% – cel mai puternic ritm de creştere din ultimii cinci ani, arată o estimare preliminară publicată recent de Oficiul federal de statistică (Destatis).
Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca Produsul Intern Brut al Germaniei să înregistreze un avans de 1,8% în 2016, după o creştere de 1,7% în 2015.
"Încă o dată, în 2016 economia germană a dezminţit riscurile, graţie unei cereri interne solide", a declarat economistul ING Carsten Brzeski, avertizând însă că în prezent cel mai mare risc la adresa Germaniei este automulţumirea. "Economia are nevoie urgent de noi reforme structurale şi investiţii private şi publice mai mari. Este puţin probabil să obţină aceste lucruri înainte de alegeri", a apreciat Carsten Brzeski.
Germania, 20% din comerțul exterior al României
Relațiile economice dintre România și Germania au continuat au crescut în 2016. Schimburile comerciale se ridică la peste 24 mld. de euro în primele 11 luni din 2016 (+13%), însemnând 20% din totalul comerțului exterior al României.
Circa 8.000 de companii germane, respectiv cu capital german, sunt active în România și au contribuit decisiv la crearea și siguranța locurilor de muncă – conform estimărilor noastre companiile germane au peste 250.000 de angajați în România. Investițiile germane directe însumează 8 mld. EUR. Companiile germane au investit în ultimii 25 de ani continuu și pe termen lung în România, contribuind decisiv la transferul de tehnologii și la creșterea competitivității economiei românești.
Conform Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană, stabilitatea juridică, predictibilitatea deciziilor economice și politice cât și condițiile-cadru economice stabile sunt pentru companiile germane criterii importante pentru un amplasament investițional. În afară de asta, companiile germane văd cu ochi foarte buni lupta anticorupție și își doresc continuarea acesteia. Nu doar companiile germane au nevoie de stabilitate juridică și de un mediu de afaceri stabil, pentru a putea investi în continuare în România și a crea noi locuri de muncă.
Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) este reprezentanța oficială a economiei germane și totodată cea mai mare Cameră de comerț bilaterală din România. Înființată în 2002, AHK România numără în prezent peste 550 de firme-membre și oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informații și experiențe.
AGERPRES