Ultimul "summit corona", care a avut loc miercuri la Cancelarie, a fost o constatare a eșecului cancelarului în strategia sa bazată pe o bună cetățenie și compromis. Angela Merkel a arătat că este prizoniera sistemului federal.
Pe măsură ce numărul cazurilor pozitive explodează, liderii regiunilor germane sunt împărțiți între susținătorii măsurilor consolidate de combatere a epidemiei și cei care doresc o politică mai flexibilă.
Ce se întâmplă dacă Germania a pierdut controlul asupra virusului? Aceasta este frica tuturor liderilor politici de dincolo de Rin după o creștere exponențială a infecțiilor.
Număr record de cazuri, de la începutul pandemiei
Germania a atins miercuri un număr record de cazuri de la începutul pandemiei, cu aproape 7.000 de infecții noi, potrivit cifrelor publicate de institutul de supraveghere medicală Robert-Koch-Institut (RKI).
„Situația este foarte gravă”, a repetat cancelarul, cerându-le germanilor să dea dovadă de mai multă disciplină în gesturile de barieră.
Ultimul „summit corona”, care a avut loc miercuri la Cancelarie, a fost o constatare a eșecului cancelarului în strategia sa bazată pe o bună cetățenie și compromis. Angela Merkel a arătat că este prizoniera sistemului federal, arată Liberation.
Spre deosebire de alte crize, cancelarul nu poate face nimic fără acordul miniştrilor-președinţi care se agață de prerogativele lor în domeniul poliției și al sănătății. „Ceea ce mă deranjează [în această criză] este că fiecare încearcă să-și apere propriul spaţiu”, a spus Merkel, potrivit unor scurgeri din presa germană.
Aproape opt ore de negocieri
Cele 16 „landuri” (regiuni) se împart de câteva luni între susținătorii unei politici mai flexibile în ceea ce privește restricțiile (regiunile mai puțin afectate) și cei care, precum cancelarul, vor ca măsurile să fie consolidate la nivel federal. Rezultatul: diferențele regionale duc la confuzie.
„Vă rugăm să opriți această isterie”, a insistat conservatorul Michael Kretschmer, ministru-președinte al Saxoniei, care tocmai a relaxat restricțiile pentru electoratul său. „Mai sunt cinci minute până la miezul nopții”, a răspuns Markus Söder, ministrul-președinte al Bavariei, care a consolidat unilateral regulile de sănătate din regiunea sa, joi.
Au fost necesare aproape opt ore de negocieri pentru ca Angela Merkel să ajungă la un acord asupra „directivelor” naționale, cu măsuri care sunt deja în vigoare în unele regiuni: fără stingere, dar cu închiderea de la ora 23:00 a barurilor și restaurantelor, limitarea adunărilor la zece persoane și a petrecerilor private de îndată ce rata de incidență ajunge la 50 la 100.000 de locuitori și măști obligatorii în locuri publice ocupate imediat ce această rată ajunge la 35.
”Nu sunt deloc mulţumită de rezultat”
În schimb, nu s-a găsit un acord cu privire la interdicția de cazare. Fiecare regiune continuă să-și aplice propria regulă în materie de ospitalitate și camping. Astfel, berlinezii – din zona roșie – își petrec în prezent vacanțele în Turingia (fără restricții) după ce și-au anulat vacanțele pe coasta Mării Baltice, o regiune care impune carantina … chiar și cu un test negativ.
Acest rezultat slab este un afront cu atât mai supărător pentru Merkel, cu cât șeful ei de cabinet, Helge Braun, vorbise despre o „reuniune istorică”.
„Nu sunt deloc mulţumită [de rezultat]”, a spus ea la finalul întâlnirii. „Deocamdată, va trebui să ne întâlnim peste două săptămâni”, a adăugat ea, dând impresia că ceartă elevii obraznici dintr-o clasă.
Disputa dintre primarul Berlinului, Michael Müller, și Markus Söder, ministrul președinte al puternicei Bavarii, nu a întărit încrederea populației în aleși. Unul acuzând Berlinul că tolerează petrecerile ilegale ale tinerilor, celălat acuzând Münchenul că a instrumentat criza pentru campania electorală. Markus Söder este posibilul înlocuitor al lui Merkel la Cancelarie în 2021.
”Am reușit să limităm daunele”
Pentru a arăta că a luat măsura urgenței medicale, cancelarul a promis săptămâna trecută mobilizarea a 5.000 de soldați din Bundeswehr (armata germană) pentru a ajuta personalul agențiilor regionale de sănătate (Gesundheitsämter), cheia de bază a sistemului german pentru identificarea pacienților infectați. „Din ce în ce mai multe agenții de sănătate nu mai pot face acest lucru”, a avertizat Merkel.
Cacofonia landurilor îl face pe cancelar să se teamă „să nu strice toate eforturile” germanilor. Până în prezent, aceştia s-au descurcat foarte bine cu un număr scăzut de decese în comparație cu vecinii lor și cu o economie care nu și-a pierdut niciodată încrederea, în afară de câteva sectoare afectate (gastronomie, cultură și turism). „Am reușit să limităm daunele”, spune Heinrich Weitz, expert al Confederației pentru Industria Construcțiilor (HDB).
Şomajul chiar a scăzut în luna septembrie.