Ministrul federal al Apărării, Christine Lambrecht, și-a prezentat în sfârșit public demisia, despre care se scurseseră informaţii vineri seară, și a emis un comunicat în care se plânge de o presupusă campanie împotriva persoanei sale.

„Concentrarea mass-media asupra mea timp de luni de zile face dificilă raportarea și discutarea faptelor despre soldați, armată și deciziile de politică de securitate în interesul cetățenilor Germaniei„, spune ea,”munca valoroasă a femeilor și a bărbaților din servicii și a multor oameni motivați ar trebui să fie pe primul plan”.

Lambrecht explică că „am decis să-mi pun funcția la dispoziția cancelarului” și le mulțumește tuturor „celor care se angajează în fiecare zi în securitatea noastră și le urez din suflet toate cele bune pentru viitor”.

Opoziţia i-a cerut în repetate rânduri demisia din cauza unei lungi serii de erori. Declarațiile sale confuze despre sprijinul militar pentru Ucraina și lipsa de cunoștințe despre chestiunile militare au supărat înaltul comandament al armatei de la sosirea sa la minister.

Christine Lambrecht, un ministru al apărării fără experiență în domeniu

În primul ei interviu după preluarea mandatului, în decembrie 2021, când a devenit șefa armatei germane, ea a recunoscut că nu cunoaște oamenii din Bundeswehr şi nici gradele militare. Sărbătorile sale de Paște la Sylt, într-un context de dinainte de război în Europa, au fost foarte controversate, iar când cancelarul Scholz a proclamat „schimbarea epocii” și a anunțat un buget extraordinar de 100.000 de milioane de euro pentru reînarmarea armatei germane, Lambrecht a continuat să vorbească despre „politica de dezarmare”.

Tocmai acest buget neașteptat a stârnit ambiții enorme pentru o funcție pe care nimeni nu și-a dorit-o când a fost numită ministru și care a căpătat o mare relevanță din 24 februarie. Criticii săi au acuzat-o de lentoare și inexactitate în primele achiziții de arme, pe lângă o evidentă lipsă de experiență. După câteva manevre din decembrie, a devenit clar că tancurile Puma eșuau sistematic și nu erau potrivite pentru forța de reacție rapidă a NATO din care urmau să facă parte, potrivit ABC.

Lambrecht a dat vina pe industrie și pe armată și ultimul lucru pe care l-a făcut în calitate de ministru a fost să reunească companii și oameni de top și să le ceară „să-și facă temele”. Luni de zile a refuzat să recunoască că ea însăși i-a făcut o fotografie fiului ei în elicopterul armatei care i-a servit drept transport oficial pentru o destinație privată, până când o instanță a obligat-o să facă acest lucru

Le-a interzis jurnaliștilor critici să călătorească pentru a vizita trupele din străinătate și a făcut postări jenante pe rețelele de socializare. A provocat o mare iritare cu un mesaj de Revelion postat pe Instagram, în care a discutat despre războiul din Ucraina însoțit de artificii de Revelion.

Fostul ministru al apărării a comis o serie de gafe care i-au știrbit credibilitatea

Gafele sale repetate i-au subminat locul în guvern. Christine Lambrecht şi-a prezentat demisia cancelarului Olaf Scholz, într-o declaraţie transmisă presei.

„Focalizarea media pe persoana mea timp de luni de zile nu permit să se facă rapoarte şi discuţii obiective despre soldaţi, Bundeswehr (armata germană) şi orientările politicii de securitate în interesul cetăţenilor germani”, deplânge Christine Lambrecht în declaraţia sa.  Numele succesorului sau succesoarei sale nu este cunoscut încă.

Conform ei, „munca preţioasă a soldaţilor şi multor persoane motivate trebuie să fie în prim plan”, în momenul în care Germania plănuieşte investiţii de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei sale, în urma războiului din Ucraina. Această demisie vine în momentul în care Germania este din nou sub presiunea de a livra tancuri Ucrainei, scrie publicația franceză Le Figaro.

În cursul celor 13 luni petrecute la minister, derapajele acestei foste ministre a justiţiei, în vârstă de 57 de ani, s-au înmulţit până la un mesaj de urări de An Nou ratat, care a indispus până propriul partid. Videoul a fost considerat de prost gust, deoarece a fost înregistrat pe un trotuar din Berlin, în zgomot asurzitor de petarde, în vreme ce războiul face ravagii în Ucraina. Şi textul era problematic: doamna ministru se declara recunoscătoare pentru „întâlnirile cu oameni interesanţi şi formidabili” care i-au „permis să participe” la războiul din Ucraina.

În primăvară, ea a avut probleme pentru că l-a condus pe fiul ei cu un elicopter al Bundeswehr într-o vacanţă pe insula germană Sylt. Cu puţin timp după declanșarea agresiunii ruse din 24 februarie 2022, Christine Lambrecht a promis că va trimite căşti ucrainenilor, care aşteptau mai curând livrări de arme, ceea ce a atras ironii.

Dar în opinia observatorilor, problema este mai gravă:”ministrul a avut dificultăţi sa- şi găsească locul în Bundeswehr”, estimează ziarul „Süddeutsche Zeitung” (SZ). După invazia din 24 februarie, Olaf Scholz a anunţat o „schimbare de direcție” pentru apărarea germană, care avea o lipsă cronică de investiţii. Un fond special de 100 de miliarde de euro a fost creat pentru a moderniza Bundeswehr-ul. Christine Lambrecht „a înţeles fără îndoială că nu este în măsură să ducă la bun sfârşit schimbarea de direcție în Bundeswehr”, scrie SZ.