“Relansarea economică în Europa este una dificilă”, a declarat Lagarde într-un interviu difuzat de postul elveţian de televiziune RTS. “De acea cred că este important pentru Germania să participe într-un mod mai intens la relansare. Are mijloacele să o facă”, a apreciat ea. “Am văzut cu ocazia negocierilor salariale între organizaţiile sindicale şi cele patronale că marjele de manevră sunt degajate. Sperăm că această mişcare se va amplifica şi va permite stimula relansarea europeană”, a completat directorul general al FMI.
Întrebată de jurnalişti care este opţiunea între austeritate şi relansare, Christine Lagarde a declarat că “am avut un proces de consolidare bugetară foarte puternic în ultimii trei ani. În 2014 şi 2015 această consolidare bugetară este mult mai slabă. Această reglare ne pare a fi una convenabilă în prezent. Nu trebuie făcut mai mult”.
Potrivit unor estimări preliminare publicate săptămâna trecută de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat), în al doilea trimestru al acestui an comparativ cu primul trimestru, Uniunea Europeană a înregistrat o creştere economică de 0,2%, în timp ce economia zonei euro a stagnat.
La rândul său, Oficiul federal de statistică (Destatis) a informat că în perioada aprilie-iunie 2014 Produsul Intern Brut al Germaniei, prima economie europeană, a înregistrat un recul surprinzător de 0,2% comparativ cu primul trimestru. De asemenea, Institutul Naţional de Statistică din Franţa (Insee) a anunţat că economia franceză a stagnat în al doilea trimestru, la fel ca şi în primele trei luni, din cauza scăderii investiţiilor companiilor, precum şi a unei contribuţii negative a comerţului exterior.
Sursa: Agerpres