Ministrul german al Economiei și Energiei a vorbit, duminică, despre motivul din spatele deciziei țării de a nu opri importurile de gaze și petrol din Rusia. De asemenea, acesta a spus că măsura respectivă va aduce mai multe pierderi pentru Germania, decât pentru Putin.
Adevăratul motiv pentru care Germania nu dorește oprirea imediată a gazelor din Rusia: O să suferim noi mai mult decât Putin
Robert Habeck, ministrul german al Economiei și Energiei, a declarat, duminică, la postul public ARD, că o oprire imediată a importurilor de gaze și de petrol din Rusia ar afecta enorm populația țării.
El spune că această decizie ar duce la o rată uriașă de șomaj, în timp ce Germania se va confrunta și cu un val de sărăcie, subliniind că măsura va afecta mai mult populația țării, decât îl va afecta pe liderul de la Kremlin.
“Dacă trecem imediat la o alternativă, vor exista multe lipsuri. O să suferim noi mai mult decât Putin! Mulți nemți o să ajungă în sărăcie”, a declarat Robert Habeck, la postul de televiziune mai sus menționat, citat mai apoi de The Guardian.
Germania importă 55% din necesarul de gaze din Rusia
Oficialul german a mai declarat pentru presa din Germania că țara importă 55% din necesarul de gaz natural, 50% din cel de cărbune și 35% din consumul de petrol din Rusia. De asemenea, ministrul german spune că ambiția este de a reduce dependența de Rusia.
”Aspiraţia noastră este să reducem dependenţa (faţă de Rusia) cât mai repede posibil prin renunţarea la energiile fosile şi câştigarea suveranităţii energetice, dar ce s-a făcut în ultimii ani, crescând dependenţa, nu se poate schimba în câteva zile sau luni”, a explicat ministrul membru al partidului Verzilor.
50 de miliarde de euro pentru cheltuielile militare în 2022
Având în vedere războiul dintre Rusia și Ucraina, Germania pregătește și ea o mișcare de ultimă oră. O sursă guvernamentală anunță că Guvernul de la Berlin are în plan să să aloce sume record pentru armată încă de anul acesta.
Aceași sursă spune că proiectul de buget prezentat luni urmează să fie dezbătut în Parlament în zilele următoare și prevede pe anul 2022 suma de 50 de miliarde de euro pentru cheltuielile militare, ceea ce constituie „un record”, scrie AFP.
Referitor la sumele adăugate, pe lângă cele 50 de miliarde de euro, va mai exista și un fond special de alte 100 de miliarde de euro constituit din 2022, care ar urma să fie utilizat pe parcursul mai multor ani.
Trebuie menționat faptul că, făcând o comparație cu 2018, atunci când prima economie a zonei euro a consacrat apărării doar 38,8 miliarde de euro, sume ce au crescut progresiv, ajungând la aproape 47 de miliarde de euro anul trecut.
Ulterior, informația a fost confirmată și de cancelarul Olaf Scholz. Potrivit acestuia, va fi alocat un buget excepţional de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei şi obiectivul de a depăşi 2% din PIB pentru forţele militare după invazia rusă din Ucraina, care a reprezentat un electroşoc, mai scrie agenția AFP.