„Veto-ul trebuie să se aplice, chiar dacă asta înseamnă că noi putem fi depășiți ca număr de voturi”, a mai spus ministrul german, referindu-se la elaborarea politicii externe a UE, care se ia prin consens.

Germania, atac dur la adresa Ungariei

Afirmațiile lui Maas au vizat Ungaria, care recent a blocat o declaraţie a UE care critica noua lege chineză a securităţii în Hong Kong. Este doar ultima astfel de decizie, dintr-o lungă serie de veto-uri ale Ungariei, scrie EuObserver.

Ungaria nu explică de obicei presei și nici diplomaților UE de ce blochează, prin veto, declarațiile blocului comunitar.

Dar prim-ministrul maghiar Viktor Orbán a atacat Germania, pe site-ul său, în ziua în care Maas făcea aceste remarci. „Stânga europeană – condusă de stânga germană – atacă din nou Ungaria, într-un mod disprețuitor.

De data aceasta, din cauza refuzului țării noastre de a semna o declarație comună, fără consecințe politice, asupra Hong Kong-ului”, a comentat Orbán. El a ironizat politica externă a UE, pe care a definit-o „ridicolă.

„Dacă opt dintre declarațiile noastre comune au fost ignorate de China, a noua va fi pur și simplu întâmpinată cu și mai multă batjocură”, a spus Orbán.

„Ne vom exercita drepturile garantate de tratatele fondatoare ale Uniunii Europene”, a adăugat el, referindu-se la veto-ul Ungariei privind politica externă. El a spus că Europa ar trebui să facă afaceri cu țări precum China, în loc să emită comunicate cu „boicoturi, sancțiuni, predici și prelegeri”.

Atitudine dură a lui Viktor Orban

Premierul ungar consideră că deciziile în chestiunile diplomatice ar trebui să fie luate nu de miniştrii de externe, ci de şefii de stat şi de guvern ai ţărilor membre ale UE.

Între timp, disputa din UE l-a făcut pe șeful diplomației europene, Josep Borrell, să pară ridicol, după ce, pe 11 mai, a emis un ultimatum pe care nu a reușit să-l respecte. „Dacă nu se ajunge la unanimitate, va trebui să luăm o poziție care nu reflectă unanimitatea”, a spus Borrell la acea vreme. „Vom continua să lucrăm la obiecțiile Ungariei încă o săptămână încă o săptămână”, a spus el.

Întrebat acum de ce nu au reușit să emită o declarație în numele celor 26 de țări UE, fără Ungaria, purtătorul de cuvânt al lui Borrell a declarat pentru EUobserver: „Continuăm să lucrăm și rezultatul ar trebui să fie vizibil în curând”.

Următoarea decizie a politicii externe a UE este de a prelungi sancțiunile europene asupra Crimeei ocupate de Rusia, pentru încă un an. Diplomații se aștaptă ca acest lucru să treacă, în ciuda punctelor de vedere anti-sancțiuni ale lui Orban și a strânselor legături cu Rusia.