Germania nu intenţionează să trimită militari în estul Ucrainei

Ucraina nu va accepta 'îngheţarea conflictului' cu Rusia şi îşi pune speranţe în cooperarea tehnico-militară cu Uniunea Europeană, a declarat joi seara şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Valeri Cealâi, într-o emisiune la postul televiziunii publice 'Ukraina', citat de agenţia de presă Unian.

 

'Ucraina nu cere o asistenţă militară directă, ci mijloace de comunicaţii, drone pentru monitorizarea frontierei etc', a subliniat el, insistând că autorităţile de la Kiev resping categoric ideea 'îngheţării conflictului' din estul ţării.

'Nu ne convine îngheţarea conflictului. O astfel de situaţie ar putea conduce rapid la o nouă escaladare a tensiunilor. Dorim să rezolvăm această problemă într-un plan strategic', a afirmat Cealâi.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, care urmează să efectueze sâmbătă, 23 august, o vizită în Ucraina va avea posibilitatea să se întâlnească direct cu reprezentanţi ai regiunilor din estul ţării, a indicat şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale de la Kiev.

Vizita dnei Merkel, cu care preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, a avut şapte runde de convorbiri telefonice în ultima perioadă, ar trebui să devină 'puntea' către viitoarele negocieri, inclusiv cele de la Minsk.

'Pot să adaug că o componentă neaşteptată va fi întâlnirea directă între dna cancelar Merkel şi reprezentanţi ai estului Ucrainei', a afirmat Cealâi, precizând că este vorba de primari, guvernatori – 'cei care rezolvă astăzi probleme economice şi sociale' în regiunile unde au loc confruntări între armata ucraineană şi separatişti proruşi înarmaţi.

Germania nu intenţionează să trimită militari în estul Ucrainei pentru rezolvarea crizei, a declarat joi cancelarul german Angela Merkel. 'Nu vom trimite soldaţi pentru rezolvarea conflictului în Ucraina', a subliniat Merkel, adăugând că Berlinul va încerca să caute modalităţi diplomatice pentru rezolvarea crizei ucrainene, potrivit Interfax-Ukraina.

Dimpotrivă, expertul rus Serghei Rakuda, directorul Centrului de studii pentru spaţiul postsovietic de pe lângă Universitatea de Stat Lomonosov din Moscova, consideră că negocierile de la Minsk ar trebui să conducă la îngheţarea conflictului din estul Ucrainei. 'Cel mai important lucru pe care, teoretic, ar trebui să-l realizeze negocierile este îngheţarea conflictului. Însă, de acest scenariu nu este interesat, în opinia mea, nici Kievul, nici aliaţii săi (de la Bruxelles) şi nici 'inspiratorii' de la Washington ai reprimării în forţă a revoltei din sud-estul Ucrainei', a spus el. Încă nu se ştie dacă sub acest unghi de vedere va aborda delegaţia rusă rezolvarea crizei din estul Ucrainei la apropiatele negocieri din capitala belarusă.AGERPRES