Germania nu renunță la plafonarea datoriilor. Măsurile de sprijin sunt posibile în cadrul actualelor planuri bugetare
Declarația lui Christian Lindner a venit în contextul în care a fost inclus un paragraf special, în anul 2009, în Constituţia Germaniei. Conform acestui amendament, cunoscut sub numele de frâna datoriei, Guvernul federal poate contracta datorii noi până la echivalentul a 0,35% din Produsul Intern Brut (PIB).
Totuși, autoritățile din Germania pot depăşi acest prag dacă Germania este lovită de un dezastru natural sau în „situaţii de urgenţă excepţională”, care sunt dincolo de controlul statului şi afectează în mod semnificativ situaţia financiară a ţării.
Astfel, ministrul german de Finanțe a explicat că planificatele măsuri de sprijin sunt posibile în cadrul actualelor planuri bugetare pentru 2022 şi 2023 deoarece ca rezultat al inflaţiei au crescut veniturile fiscale, conform reuters.com
Potrivit explicației oferite de Christian Lindner, nu va fi nevoie de un buget suplimentar pentru 2022 pentru a finanţa măsurile.
Măsurile includ un nou tichet, mai ieftin, de transport public, o sumă unică de 300, respectiv 200 de euro pentru pensionari şi studenţi pentru plata facturii la energie, o majorare a alocaţiilor pentru persoanele vârstnice sau în incapacitate de muncă, şi o creştere cu 18 euro a alocaţiei pentru copii.
O sumă de 300 de euro, tot pentru plata facturilor la energie, fusese deja convenită pentru persoanele care lucrează.
În plus, Guvernul va introduce tarife mai mici pentru un anumit plafon de bază al consumului de energie, peste care tariful va creşte.
De la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, Executivul german a deblocat deja două pachete de ajutoare pentru familii, în valoare totală de aproximativ 30 miliarde de euro.
Guvernul din Germania pregătește o noua taxă pentru companiile din energie care au făcut profituri uriașe
În altă ordine de idei, Germania vrea ca profiturile excepţionale realizate de anumite companii energetice graţie exploziei preţurilor pe piaţă să fie puse la contribuţie pentru reducerea facturilor familiilor, a anunțat cancelarul Olaf Scholz în cursul zilei de duminică.
În documentul ce prezintă un nou plan masiv de ajutoare contra inflaţiei, guvernul arată că va pleda pentru ca o măsură ‘de prelevare parţială a profiturilor aleatorii’ ale acestor companii să fie pusă în aplicare în cadrul Uniunii Europene, dar se declară pregătit să acţioneze la nivel naţional.
„Producătorii profită pur şi simplu de preţurile foarte ridicate la gaz care determină preţul la electricitate”, a afirmat cancelarul neamț într-o conferinţă de presă.