Contracție neașteptată pentru economia Germaniei în T2 2024
Economia Germaniei a suferit o contracție neașteptată în al doilea trimestru al anului 2024, cu o scădere de 0,1% a PIB-ului, comparativ cu o creștere de 0,2% în primul trimestru. Această scădere contrazice așteptările analiștilor, care preconizau un avans de 0,1%. În timp ce economii precum Franța și Spania au înregistrat creșteri de 0,3% și, respectiv, 0,8%, Germania continuă să întâmpine dificultăți, în ciuda reducerii presiunilor inflaționiste.
Scăderea din Germania este atribuită în mare parte reducerii investițiilor în echipamente și clădiri. În contextul unei economii globale aflate sub presiune, aceste sectoare cheie nu au reușit să impulsioneze economia germană, în ciuda unor condiții financiare mai favorabile și a unei ușoare stabilizări a piețelor, transmite Reuters și Bloomberg.
Impactul asupra Zonei Euro
Evoluția inegală a economiilor din zona euro pune o presiune suplimentară pe Banca Centrală Europeană (BCE), care trebuie să decidă în septembrie dacă economia este suficient de fragilă pentru a justifica o nouă reducere a dobânzilor. Scăderea economică a Germaniei, cea mai mare economie din Europa, are implicații importante pentru întreaga regiune, afectând atât încrederea în economie, cât și perspectivele de creștere.
Scăderea înregistrată de economia Germaniei a provocat îngrijorare în țările vecine, cum ar fi Austria și Elveția, care au o dependență semnificativă de economia germană. Gabriel Felbermayr, directorul Institutului Austriac de Cercetări Economice (Wifo), subliniază că Austria, unde 30% din exporturi merg în Germania, ar putea avea dificultăți în absența stimulentelor economice germane.
Elveția resimte, de asemenea, impactul, cu o scădere de 1,1% a exporturilor către Germania în primul trimestru al anului 2024. Martin Mosler de la Institutul Elvețian de Politică Economică (IWP) subliniază că problemele economice din Germania afectează sectoare variate, de la ceasuri de lux la produse intermediare.
Polonia se confruntă cu dificultăți similare, mai ales în sectoarele industriale cu un consum intens de energie, precum chimia și metalurgia, care au înregistrat o scădere de 15-20% de la debutul crizei energetice. Pawel Sliwowski, directorul Institutului Polonez de Economie (PIE), sugerează că Germania ar trebui să crească investițiile publice pentru a stimula redresarea economică.
Măsuri pentru a revitaliza economia
Experții subliniază necesitatea unor măsuri economice de stimulare pentru a revitaliza economia Germaniei. Gabriel Felbermayr recomandă o relansare a investițiilor și o mai mare integrare a pieței unice pentru servicii financiare, energie și telecomunicații.
Aceste măsuri ar putea ajuta la consolidarea creșterii pe termen lung și la evitarea unui impact negativ mai mare asupra economiilor interdependente din regiune.
„În Germania, trebuie relansată activitatea de investiții. Asta necesită stimulente eficiente pe termen scurt”, a atras atenţia acesta.
„Cel mai probabil, ar fi eficient dacă ar promova o mai mare integrare a pieţei unice pentru servicii financiare, energie şi telecomunicaţii”, a apreciat Felbermayr.