PIB-ul Germaniei se va contracta pentru al doilea an consecutiv

Ministrul Economiei din Germania, Robert Habeck, a confirmat faptul că PIB-ul Germaniei se va contracta pentru al doilea an consecutiv.  Potrivit spuselor sale, această slăbire a economiei germane a fost cauzată de greșelile făcute în ultimele decenii. Guvernul de la Berlin se așteaptă ca economia națională să scadă cu 0,2% în acest an, deși, inițial, credea că va crește cu 0,3%.

Chiar dacă recuperarea economică este din nou amânată, nu este din cauza unor probleme trecătoare (cum ar fi încetinirea creșterii economice normale), ci din cauza unor probleme mai profunde care afectează economia pe termen lung.

„Prin urmare, redresarea este din nou întârziată, dar acum în principal nu din cauza factorilor ciclici care s-au înrăutățit sau s-au dezvoltat mai lent, ci pentru că factorii structurali o fac mult mai dificilă”, a spus oficialul german.

Robert Habeck
Robert Habeck (SURSA FOTO: Bundesregierung.de)

În timpul ultimelor alegeri din Germania, atenția alegătorilor s-a îndreptat spre migrație și războiul din Ucraina. Acum, problemele economice tot mai mari ale țării ar putea deveni un subiect important înaintea alegerilor federale care vor avea loc în mai puțin de un an.

Economia Germaniei are dificultăți de mai mulți ani, dar vestea din luna septembrie, conform căreia Volkswagen ar putea închide pentru prima dată în istorie unele fabrici, a făcut ca mulți germani să realizeze cât de grave sunt problemele economice. La scurt timp, Intel a anunțat că își suspendă planurile de a construi o fabrică de 30 de miliarde de euro în Germania.

Din ce cauză s-a ajuns la această situație?

Potrivit lui Robert Habeck, economia slăbită a Germaniei nu este din vina politicilor actualului Executiv, ci mai degrabă din cauza unor probleme mai vechi care au rămas nerezolvate de-a lungul decadelor, precum: lipsa investițiilor în infrastructură și deficitul de muncitori calificați. Guvernul de la Berlin nu a putut să reacționeze eficient din cauza conflictelor din coaliția de guvernare și a unei legi care limitează cât de mult poate crește datoria publică.

Această lege spune că deficitul bugetar al Germaniei nu poate depăși 0,35% din PIB, cu excepția unor situații de urgență, ceea ce îngreunează foarte mult posibilitatea de a introduce măsuri economice puternice pentru a stimula economia.

Partidele politice din coaliția de guvernare au păreri diferite: Partidul Social Democrat (SPD) și Verzii, din partea stângii, vor să relaxeze aceste reguli și să cheltuiască mai mult, în timp ce democrații liberi, care sunt mai conservatori în ce privește finanțele, insistă ca regulile să fie respectate. Robert Habeck a recunoscut că aceste certuri din cadrul Executivului și din blocul comunitar nu ajută. Din cauza lor, companiile (și probabil și consumatorii) nu știu în ce direcție se îndreaptă economia.

„Dezbaterea politică din Germania și Europa nu oferă în prezent companiilor, și poate nici consumatorilor, o busolă clară cu privire la direcția în care se îndreaptă călătoria”, a spus el.

Economia Germaniei va începe să crească din nou anul viitor

Conform lui, economia Germaniei va începe să crească din nou anul viitor. Guvernul de la Berlin se așteaptă la o creștere de 1,1% în 2025 și 1,6% în 2026. Această revenire va fi susținută de „inițiativa de creștere” a Executivului, care include peste 40 de măsuri pentru a stimula economia, cum ar fi scutiri de taxe pentru companii și reducerea birocrației.

Totuși, opoziția politică nu este la fel de optimistă. Aceștia cred că problemele economice ale Germaniei sunt cauzate de politicile guvernamentale legate de energie și reglementări. Liderul Uniunii Creștin-Democrate (CDU), Carsten Linnemann, a spus că există riscul ca Germania să rămână blocată într-o situație economică dificilă și în următorii ani.

„Există amenințarea unei spirale descendente, că vom rămâne în această situație economică dificilă în următorii ani”, a declarat el.

Carsten Linnemann
Carsten Linnemann (SURSA FOTO: CDU Deutschlands)