"Nu ar fi corect ca genocidul armenilor să nu fie numit drept genocid doar pentru faptul că aceasta ar provoca furia preşedintelui altei ţări", a declarat Sarkissian, referindu-se la liderul turc Recep Tayyip Erdogan. Acesta i-a telefonat marţi cancelarului german Angela Merkel să-şi exprime 'îngrijorarea' în ceea ce priveşte rezoluţia care urmează să fie adoptată joi în Bundestag.
Potrivit lui Sarkissian, deputaţii germani nu ar trebui să se teamă că votul lor ar putea pune sub semnul întrebării controversatul acord dintre Turcia şi Uniunea Europeană, cu sprijinul Berlinului, care a permis reducerea afluxului de migranţi în Europa.
Acest acord este deja fragil şi "va fi dificil de aplicat la termen cu un partener ca Turcia", a opinat preşedintele armean. "Când cineva face compromisuri pentru interese politice pe termen scurt, acesta este capabil să facă astfel de lucruri permanent. Şi aceasta nu este bine nici pentru Germania, nici pentru Europa, nici pentru lumea întreagă", a remarcat Serge Sarkissian.
Cei 630 de deputaţi ai Bundestagului – parlamentul german – urmează să se pronunţe joi asupra unei rezoluţii parlamentare intitulate "Amintirea şi comemorarea genocidului armenilor şi al altor minorităţi creştine acum 101 ani", propus de grupurile parlamentare ale majorităţii – conservatorii CDU/CSU şi Partidul Social-Democrat (SPD) – precum şi Verzii – opoziţia. Acest proiect are toate şansele să fie adoptat.
Potrivit Bild, Angela Merkel nu va fi prezentă în Bundestag pentru a vota această rezoluţie din cauza programului său de lucru. Într-un vot cu titlu de test, în cadrul grupului parlamentar conservator, ea a votat în favoarea textului.
"Votul planificat joi în Bundestag asupra unei rezoluţii ce recunoaşte genocidul armenilor, negat categoric de Ankara, este "absurd", a declarat miercuri premierul turc Binali Yildirim, avertizând în legătură cu deteriorarea relaţiilor cu Germania în cazul în care rezoluţia va fi adoptată, potrivit AFP şi Reuters. "Acesta este un vot absurd. Trebuie să lăsăm istoria istoricilor", a insistat el, într-o conferinţă de presă la Ankara.
Chiar dacă el a spus că adoptarea textului ar putea avea un "impact negativ" asupra relaţiilor dintre Ankara şi Berlin, premierul turc a estimat totuşi că prejudiciul va fi limitat. "Nu se va întâmpla nimic, acest text nu are nicio valoare pentru noi, el este nul şi neavenit", a spus Binali Yildirim, excluzând o ripostă a Turciei în urma votului deputaţilor germani prin anularea acordului cu privire la migranţi încheiat în martie cu UE.
Armenia estimează că 1,5 milioane de armeni au fost ucişi într-o manieră sistematică înainte de prăbuşirea Imperiului Otoman. Mai mulţi istorici şi mai multe ţări, între care Franţa, Italia şi Rusia, au recunoscut genocidul armenilor. Turcia afirmă că a fost vorba de un război civil, dublat de o foamete, în care 300 până la 500.000 de armeni şi la fel de mulţi turci au murit în momentul în care forţele otomane şi Rusia îşi disputau controlul în Anatolia, aminteşte France Presse. AGERPRES