Germania, al cincilea cel mai mare exportator de arme din lume, intenţionează să-şi revizuiască regulile privind exporturile de arme pentru a-i fi mai uşor să înarmeze democraţii precum Ucraina şi, pe de altă parte, mai dificil să vândă arme unor autocraţii, informează vineri revista Der Spiegel, preluată de Reuters.

Noile linii de orientare, despre care revista susţine că sunt întocmite de Ministerul Economiei, survin într-un context în care Germania se confruntă cu critici din partea opoziţiei, aliaţilor şi Kievului pentru întârzieri în furnizarea de arme grele Ucrainei pentru a lupta împotriva Rusiei.

Ce modificări ar putea aduce Berlinul privind exportul de arme?

Revista susţine că noile linii de orientare, care urmează a fi încorporate într-o nouă lege privind exporturile de arme, se vor axa pe acţiunile concrete ale ţării care primeşte armele în politica internă şi externă, nu pe chestiunea mai largă dacă aceste arme ar putea fi folosite pentru a încălca drepturile omului.

Agnieszka Brugger, adjuncta liderului grupului parlamentar al Verzilor, care controlează portofoliile Economiei şi Externelor în actuala coaliţie, a declarat pentru Der Spiegel că asta ar face ca ţările care împărtăşesc „valorile paşnice, occidentale” să fie tratate mai puţin restrictiv.

„Trebuie să punem capăt prostiei politicii de securitate de a-i răsplăti pe autocraţii agresivi şi pe cei care încalcă drepturile omului cu arme germane”, a spus ea.

Ministerul Economiei nu a răspuns unei solicitări a Reuters de a comenta informaţiile din Der Spiegel.

Germania se află printre cei mai importanţi furnizori de arme pentru Ucraina de la declanşarea invaziei ruse în februarie, dar a fost criticată pentru încetineala în a furniza armele grele de care Kievul susţine că are nevoie pentru a întoarce soarta războiului.

Industria de arme a Germaniei este binecunoscută pentru submarine, tancuri de luptă, arme antiaeriene şi arme de mână. Printre cumpărătorii majori de arme din Germania sunt Arabia Saudită, Qatar şi Egipt.

Planul de investiții de 100 miliarde de euro în armată al Germaniei, aprobat de parlament

De asemenea, amintim că, la Berlin, camera superioară a parlamentului, Bundesrat, a aprobat vineri modificarea legii fundamentale pentru a deschide calea unor investiţii istorice de 100 miliarde de euro în forţele armate.

Fondul special pentru armată a fost anunţat de cancelarul Olaf Scholz la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, liderul german afirmând că acesta a fost un ‘punct de cotitură în istorie’.

Oficialii recunosc că armata germană, Bundeswehr, a suferit ani de zile din cauza neglijenței și în special din cauza echipamentului îmbătrânit și slab funcțional. Social-democrații de centru-stânga ai lui Scholz și Uniunea, care a condus guvernul timp de 16 ani sub conducerea fostului cancelar Angela Merkel, s-au acuzat reciproc pentru acest lucru. Ministrul de externe Annalena Baerbock a declarat însă în fața parlamentarilor că „deficiențele Bundeswehr-ului nu mai pot fi admise nici măcar o secundă”.