Germania va găzdui în octombrie, la Berlin, o conferință internațională privind modul de organizare a reconstrucției Ucrainei în urma invaziei Rusiei, potrivit unor surse familiarizate cu acest subiect, transmite Bloomberg.
Se vorbește de un plan de reconstrucție de 500 de miliarde de euro
Cancelarul Olaf Scholz, care prezidează în prezent Grupul celor mai industrializate șapte țări (G7), intenționează să co-organizeze evenimentul împreună cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a trasa calea ce trebuie urmată în vederea reconstruirii unor mari părți din infrastructura Ucrainei, au declarat joi pentru sursa citată oficialii, care au vorbit sub rezerva anonimatului.
Pregătirile sunt încă în curs de desfășurare, iar data exactă ar putea fi în continuare supusă unor modificări. Dar, până acum, Germania a stabilit 25 octombrie drept data la care experții și reprezentanții Uniunii Europene, G-7 și ai organizațiilor internaționale se vor reuni la Berlin, au precizat sursele respective.
Oficialii Uniunii Europene au declarat că blocul celor 27 de națiuni, care, în cadrul unui summit al liderilor din iunie, a acceptat în mod oficial Ucraina drept candidat la aderare, va contribui cu cea mai mare parte a asistenței financiare globale, un volum care ar putea depăși 500 de miliarde de euro (517 miliarde de dolari). Cu toate acestea, va fi probabil o dezbatere spinoasă pentru statele membre ale UE, deoarece nu există încă un acord cu privire la modul în care se vor strânge aceste fonduri.
Spre deosebire de o conferință internațională a donatorilor care a avut loc în iulie în orașul elvețian Lugano, conferința de la Berlin se va concentra mai mult pe problema modului în care se vor cheltui cel mai bine sumele fără precedent de ajutor pentru reconstrucție, au declarat oficialii.
Pachetul de reconstrucție va fi mai mare decât Planul Marshall
Scholz a declarat joi jurnaliștilor că pachetul de reconstrucție pentru Ucraina va fi mai mare decât Planul Marshall, care a ajutat la reconstrucția Europei occidentale după cel de-al Doilea Război Mondial.
„Pagubele sunt dramatice, vor costa miliarde și vor necesita ca întreaga comunitate globală să dezvolte soluții rezonabile”, a spus Scholz. „Va fi o sarcină mare, care are puțin de-a face cu Planul Marshall. Va fi mai mare”, a adăugat acesta.
Germania și aliații săi din UE discută în prezent modul în care va fi structurat un pachet de ajutor de urgență de 9 miliarde de euro promis Ucrainei. Până în prezent, blocul comunitar a reușit să ajungă la un acord doar asupra unei tranșe inițiale care acoperă o nouă parte din acest obiectiv, care a fost emisă sub formă de împrumut.