O scrisoare trimisă de ministrul afacerilor externe şi cel al justiţiei din Germania către omologii lor din statele membre ale UE citează controversa privind programul de spionaj american pe internet drept motiv pentru extinderea tratatului ONU din 1966 care garantează dreptul la o viaţă privată.

Scrisoarea, făcută publică miercuri, cere un acord internaţional pentru protecţia vieţii private în era digitală şi sugerează organizarea unei întâlniri a tuturor celor 167 de membri ai Convenţiei internaţionale cu privire la drepturile civile şi politice.Statele Unite au ratificat acest tratat în 1992.

Dezvăluirile fostului consultant al Agenţiei americane de securitate naţională (NSA), Edward Snowden, cu privire la programul de supraveghere al SUA au suscitat multe comentarii în Germania, ţară marcată de două dictaturi – naţional-socialismul, apoi comunismul în Germania de Est – şi care a sistematizat spionajul cetăţenilor.

Subiectul s-a impus în campania electorală, cu două luni înainte de alegerile legislative, opoziţia acuzând-o pe Angela Merkel că ar fi fost la curent cu spionajul la adresa cetăţenilor germani.

Principalul opozant al cancelarului Merkel, social-democratul Peer Steinbruck, a cerut, într-un interviu pentru cotidianul german Bild, înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă. "În calitate de cancelar, Merkel a depus jurământ să protejeze poporul german. Cu toate acestea, s-a aflat că ea a adus o masivă atingere drepturilor fundamentale ale cetăţenilor germani", a declarat Steinbruck.
Sursa: Agerpres