Germania intră în forță la șefia UE și preia de la 1 iulie 2020 preşedinţia rotativă a Uniunii Europene (UE) pentru o perioadă de şase luni. În acest moment, șefia este asigurată de Croația. pentru Germaia, este a 13-a oară președinția rotativă, cel mai recent deținând funcția în ianuarie-iunie 2007. Germania a mai deţinut preşedinţia Uniunii de 11 ori: iul. – dec. 1958; iul. – dec. 1961; iul. – dec. 1964; iul. – dec. 1967; iul. – dec. 1970; ian. – iun. 1974; iul. – dec. 1978; ian. – iun. 1983; ian. – iun. 1988; iul. – dec. 1994; ian. – iun. 2007, notează site-ul https://europa.eu/.
Statele membre care deţin preşedinţia lucrează împreună în grupuri de câte trei, numite „trio-uri”, pentru o perioadă de 18 luni. Trio-ul actual este format din Germania (iul.-dec. 2020), Portugalia (ian.-iun. 2021), Slovenia (iul.-dec. 2021).
În prim-planul priorităților pe care Germania le are în vedere cât timp va deține preşedinţia UE se află gestionarea crizei provocate de noul coronavirus. Acest obiectiv a fost inclus în programul aprobat de guvernul german la 24 iunie 2020, document care se intitulează sugestiv „Să facem împreună Europa mai puternică din nou”. Programul are la bază următoarele linii de orientare: depăşirea permanentă a crizei de coronavirus şi redresarea economică şi socială, o Europă mai puternică şi mai inovatoare, o Europă dreaptă, o Europă durabilă, o Europă a securităţii şi a valorilor comune, o Europă puternică în lume.
Alte subiecte aflate pe agenda preşedinţiei Germaniei sunt, conform site-ulu preşedinţiei, următorul cadru financiar multianual, schimbările climatice, digitalizarea, statul de drept sau rolul Europei în lume, negocierile UE cu Regatul Unit privind Brexitul.
Preşedinţia Consiliului se asigură prin rotaţie la fiecare şase luni între statele membre ale UE, în decursul acestei perioade statul membru asigurând continuitatea agendei UE în cadrul Consiliului şi conducând reuniunile acestei formaţiuni. Sistemul de conducere rotativă a fost introdus de Tratatul de la Lisabona în 2009. Preşedinţia are două misiuni principale: planificarea şi conducerea reuniunilor din cadrul Consiliului şi al grupurilor sale de pregătire şi reprezentarea Consiliului în relaţiile cu celelalte instituţii ale UE.