Muncitorii din construcţii, curăţenie şi decorări interioare din cele două ţări nu vor avea acces pe piaţa muncii din Germania până la sfârşitul lui 2013. În schimb, urmează să fie facilitată imigraţia absolvenţilor de studii superioare.
În acelaşi timp, executivul de la Berlin a adoptat miercuri un proiect legislativ care prevede facilitarea imigraţiei lucrătorilor calificaţi, într-o ţară confruntată cu fenomenul îmbătrânirii demografice şi unde şomajul se află la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani.
Conform proiectului, un cetăţean dintr-o ţară din afara Uniunii Europene şi care obţine un loc de muncă remunerat cu peste 48.000 de euro pe an va primi permis de şedere permanent, iar procedura va fi accelerată. În prezent, pragul de venit este de 66.000 de euro. Tot conform proiectului, deţinerea unei diplome de învăţământ superior nu va fi o condiţie.
Permisul va fi retras dacă persoana în cauză îşi pierde locul de muncă şi primeşte ajutor social în primii trei ani.
Cercetătorii, cetăţenii străini absolvenţi ai unei universităţi germane sau care urmează cursuri profesionale în Germania vor putea, la rândul lor, să obţină mai uşor permisul de şedere.
Guvernul de la Berlin intenţionează, de asemenea, să transpună directiva UE privind ‘carta albastră’, care va permite imigranţilor din afara UE care au studii superioare şi câştigă mai mult de 44.000 de euro anual să imigreze în Germania. În domeniile profesionale cu forţă de muncă deficitară (tehnologii, informatică, telecomunicaţii, medicină), bariera va fi coborâtă la 33.000 de euro pe an.
Germania, unde şomajul înregistrează cel mai scăzut nivel de după reunificare, cunoaşte un deficit de forţă de muncă calificată, responsabili economici susţinând încurajarea imigraţiei pentru rezolvarea acestei probleme, notează Agerpres.
"Oamenii nu fac coadă pentru a veni în Germania", a recunoscut marţi cancelarul Angela Merkel, în condiţiile în care, potrivit estimărilor guvernamentale, 1,8 milioane de posturi vor fi vacante până în 2020.