Lovitură în instanţă pentru Lenovo şi Motorola. Hotărârea luată de judecători
Decizie luată în justiţia din Germania la începutul lunii mai, privind interzicerea vânzării mai multor tipuri de telefoane mobile Lenovo și Motorola.
Vorbim despre un conflict pe tema brevetelor între Lenovo, Motorola și InterDigital. Totul s-a soluţionat în instanţă. De acum încolo, a fost interzisă vânzarea în Germania a mai multor dispozitive mobile produse de Lenovo şi Motorola. Reamintim că Lenovo deţine Motorola din anul 2014.
Este vorba despre telefoanele care folosesc module de tip WWAN, folosite pentru conectarea aparatului la internetul mobil.
Interdicția are un impact extins, acoperind nu doar smartphone-urile Motorola, ci și o gamă mai largă de dispozitive mobile Lenovo. Aceasta implică atât tabletele, cât și laptopurile care funcționează pe rețele mobile precum GSM, UMTS, LTE și 5G.
În prezent, site-ul german al Motorola nu prezintă nicio listare pentru smartphone-uri sau tablete disponibile pentru achiziționare. În schimb, sunt prezentate doar câteva accesorii care nu sunt afectate de controversele tehnologice.
Întreaga problemă a plecat de la condițiile de licențiere pentru tehnologia WWAN integrată în produsele Lenovo, inclusiv modelele recent lansate de smartphone-uri, precum Edge 50 Ultra. Aceste telefoane utilizează tehnologii pentru care InterDigital deține brevete, transmite presa germană.
Ulterior, au apărut discrepanțe legate de sumele pe care Lenovo ar trebui să le plătească pentru utilizarea acestora. InterDigital argumentează că Lenovo nu a respectat cerințele sale referitoare la tarifele de licențiere corecte și echitabile, motiv pentru care a decis să recurgă la calea legală.
Pe de altă parte, Lenovo susține că termenii propuși de InterDigital sunt incorecţi și intenționează să conteste decizia.
De ce au ajuns să se judece tot mai multe astfel de situaţii în Germania?
Disputa se naşte din lumea foarte complicată a patentelor esențiale pentru standarde (SEP) și a termenilor de licențiere corecte, rezonabile și nediscriminatorii (FRAND).
SEPs sunt esențiale pentru funcționalitățile cheie ale tehnologiilor de comunicare mobilă, iar companii precum InterDigital dețin un număr semnificativ de astfel de patente. Absența unor prevederi precise privind definiția principiului FRAND în cadrul Uniunii Europene creează spațiu pentru interpretări și dispute suplimentare.
În mod frecvent, neînțelegerile se concentrează asupra interpretării termenilor „licențiere corectă, rezonabilă și nediscriminatorie”.
Germania a devenit un centru important pentru aceste dispute datorită cadrului său legal favorabil reclamantului în litigiile privind patentele. Curțile din această țară au emis mai multe interdicții împotriva companiilor precum Lenovo și Motorola, interzicându-le să comercializeze dispozitive care, se presupune, încalcă SEP.
Decizia luată acum de Tribunalul Districtual I din München implică interdicţia vânzării, oferirii sau importării de către Lenovo a oricărui tip de dispozitive cu module WWAN, inclusiv smartphone-uri, tablete și laptopuri care utilizează rețele mobile precum GSM, UMTS, LTE și 5G.
Lenovo și Motorola Mobility au delistat produsele afectate de pe site-urile lor din Germania. Totuşi, unii comercianți continuă să vândă stocurile existente.
Anterior, dispute similare au avut loc între InterDigital și alte companii din industria de telecomunicații. De exemplu, anul trecut, Curtea Superioară din Marea Britanie a stabilit că taxa de licențiere pentru patentele InterDigital nu ar trebui să depășească 0,175 dolari pe dispozitiv.
Această hotărâre a fost parte a unei lupte mai ample privind principiul FRAND în procesul de licențiere a brevetelor.