Creșterea producției de energie regenerabilă, o soluție pentru reducerea prețurilor la electricitate
Cancelarul Olaf Scholz a declarat că soluția pentru reducerea prețurilor la electricitate pentru industriile germane mari consumatoare de energie este creșterea producției de energie regenerabilă, în loc să se bazeze pe subvenții.
Companiile industriale germane au susținut că prețurile energiei electrice sunt excesiv de ridicate în comparație cu alte națiuni, creând un dezavantaj structural pentru industria grea din Germania în comparație cu alte centre de producție precum China și SUA.
Nu sunt bani la buget pentru o inițiativă de acest fel
Un plan prezentat săptămâna aceasta de Ministerul german al Economiei, condus de Robert Habeck, din partea Partidului Verzilor, a sugerat un preț subvenționat de 6 cenți/kilowatt-oră (kWh) până în 2030. Cu toate acestea, ministerul de finanțe a respins propunerea, invocând lipsa de fonduri în buget pentru a susține inițiativa.
„Există deja regiuni unde producţia de energie este ieftină, aşa cum ne dorim, astfel încât operaţiunile industriale pot depăşi concurenţa globală fără subvenţii”, a declarat Olaf Scholz, când a fost rugat să comenteze care este cel mai bun mod pentru scăderea preţurilor energiei.
Scăderea prețurilor trebuie să fie extinsă la nivelul întregii țări
Cancelarul german a subliniat importanța extinderii rețelelor de transport de energie și a creșterii producției de energie regenerabilă pentru a face accesibile prețurile scăzute la nivel național.
Olaf Scholz a declarat că atingerea obiectivului ca energia regenerabilă să domine producția de electricitate în Germania va duce la prețuri mai mici la energie în comparație cu nivelurile actuale.
„Ştim deja că vom avea preţuri mai scăzute la energiei decât în prezent, odată ce atingem obiectivul nostru ca energiile regenerabile să domine producţia de electricitate în Germania”, a mai explicat cancelarul german Olaf Scholz.
Subvențiile propuse ar trebui să rămână în vigoare până în 2030
Ministrul Economiei din Germania a declarat că subvențiile propuse, care ar urma să rămână în vigoare până în 2030, ar genera costuri cuprinse între 25 și 30 de miliarde de euro la cursurile actuale ale pieței.
Olaf Scholz, pe de altă parte, și-a exprimat îndoiala cu privire la această propunere, deoarece consideră că subvențiile pe termen lung sunt în detrimentul economiei.